Трима са основните кандидати за кмет на Русе, сочат данните от последния социологически сондаж на Барометър инфо. Агенцията се прочу през лятото, когато на два пъти се нагърби да мери обществените нагласи преди местните избори и даде доста странни резултати, но сега картината изглежда по-реалистична.
Допитването е направено от 11 до 17 септември по телефона сред 652 души по поръчка на национална телевизия „България 24“, спрягана за близка до ВМРО.
51,4% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на 25 октомври, 17% по-скоро ще пуснат бюлетина, а 16.7% по-скоро няма да го направят. Твърдо отреклите, че ще идат до урните са 10,1%, а 4,8% не отговарят на въпроса.
Сред кандидатите за кмет с 30.9% подкрепа води Пламен Стоилов /ГЕРБ/, следват Искрен Веселинов /ПФ/ с 22% и Божидар Йотов със 17%. Останалите не надхвърлят 3.1%. Тук потенциалът за промяна на резултатите се крие в онези 23.8% от хората, които още не са решили за кого ще гласуват.
Ако се стигне до балотаж, според Барометър инфо победител ще бъде Искрен Веселинов.
Сред листи за общински съветници най-голяма подкрепа събира тази на ГЕРБ - 23,5%, на второ място е БСП с 12,3%, ПФ може да очаква 12.1%, а РБ - 7.2%. Сред останалите партии по-добър резултат е предвиден за АБВ - 2.5%, но прави впечатление отсъствието на ДПС от тези данни, макар че движението по традиция се представя стабилно на местния вот и винаги има свои съветници.