Нова порция социологически наблюдения разпространи агенция „Барометър България“, която точно преди месец изненадващо се появи след дълго мълчание. Тогава агенцията, за която е характерно, че се активизира от избори на избори, премери обществената температура в столицата и още четири големи града, сред които и Русе. Поне за Русе част от данните бяха доста озадачаващи, което постави въпроса за достоверността им.
Сега същата агенция поставя същите въпроси около проучването си, направено по поръчка на фондация „Европа“. Това е неправителствена организация, регистрирана в столицата от русенци - директорът на историческия музей в Бяла и бивш и.д. кмет на Русе Водоля Попов, преподавателят в РУ доц.Йордан Дойчинов и бизнесдамата Теодора Тодорова, съпруга на Дянко Тодоров и снаха на бившия лидер на Бизнесблока и общински съветник в Русе Асен Генов. Заедно с тях в управата е и непознатият в града Сергей Торбатов.
Според данните на „Барометър България“ на 53% от запитаните по телефона 647 русенци им е бил искан подкуп, 41% смятали, че корупцията се увеличава, 53.8% не виждали партия с воля да се пребори с подкупите, най-почтеният кмет в най-новата история на Русе бил Асен Тасев, най-одобряваната партия на местно ниво била ГЕРБ, а най-одобряваният политик в момента бил депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Прави впечатление, че на седмо място по одобрение е някой си Димитър Недев - име, което не присъства в публичния живот в Русе.