В Харвардския университет премина поредната церемония за връчване на „Шнобелови награди” за абсурдни постижения в областта на науката, предаде The Independent.Сред лауреатите се наредиха учени-химици от Калифорнийския университет за изследване на процесите в кокошето яйце в процеса на варене.

Наградата по физика са я заслужили учени от Университета в Джорджия. Техните изследвания показват, че всички животни – от пуделите до слоновете – пикаят еднакво време – физиологичният процес отнема 21 секунди. Откривателите твърдят, че тяхното изследване ”може да помогне да се диагностират проблеми с отделянето на урината при животните”.

Носители на наградата по биология станали чилийски учени, които направили на кокошки изкуствени опашки и в във фундаменталния труд „Разхождайки се като динозаври: кокошки с изкуствени опашки” показали как някои пернати динозаври еволюирали в съвременни птици.

Шнобелови премии са връчени по литература, математика, икономика, медицина, медицинска диагностика, психология и мениджмънт.

Наградите Иг-Нобел (наричани още антинобелови или шнобелови награди) са нещо като пародия на нобеловите награди. Шнобеловите награди отличават трудове на учени, които са истински, но впечатляват със своята абсурдност.

Първите Иг-нобелови награди са присъдени за „Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“. Първоначално те са връчвани в Масачузетския технологичен институт, но по-късно се преместват в Харвардския университет. Шнобеловите награди се присъждат от оксфордско хумористично списание с участието на клуб на студенти по физика. Това става приблизително по времето, когато се обявяват лауреатите на нобеловите награди.