Популярността му сред избирателите може да отслабва, но човекът, който избута световните финансови пазари до ръба, почти изкара Гърция от еврозоната, всъщност спечели слава сред инвеститорите.

Алексис Ципрас отива на избори в неделя със спад в подкрепата за неговата партия СИРИЗА през изминалия месец. Гръцките държавни облигации междувременно регистрираха най-голяма доходност в еврозоната, а фондовият пазар в страната постепенно се възстановя.

Обещанието на Ципрас да сложи край на ерата на строги икономи не беше спазено, след като той се огъна пред исканията на еврорегиона и подписа споразумение за спасителен заем. Инвеститорите сега са по-скоро гледат с оптимизъм на възможността Ципрас да се върне начело на гръцкото правителство, коментира „Блумбърг”.

Преди да се оттегли като премиер и да доведе страната към нови избори, които ще бъдат вторите за осем месеца, 41-годишният Ципрас отказа да направи компромис.

Доходността по 10-годишните държавни облигации докосна 8,33% дъно за 2015 г. За сравнение доходността им през цялата 2014 г. беше 10%, повишавайки се до 11,22% през януари, когато категоричната изборна победа на СИРИЗА сложи началото на шестмесечния авантюризъм с кредиторите.

След като Ципрас прекъсна преговорите в края на юни и призова за референдум върху условията, приложени към спасителния план на страната, гръцките 10-годишни облигации нараснаха до почти 20% на 8 юли.

Акциите също печелят от тогава. Гръцките банки нараснаха с цели 64% от рекордно ниските си нива, а на 24 август основният индекс на атинската борса ASE скочи с 22% от тригодишното си дъно.

Правителство на Гърция в крайна сметка капитулира с изчерпване на парите и затваряне на банките за две седмици. Това осигури около 86 млрд. евро помощ, но доведе до разкъсване на коалицията на Ципрас и му струва парламентарното мнозинство. Той напусна поста си на 20 август.

„Ципрас е просто една политическа заплаха, откакто подписа споразумението”, смята каза Мариус Дахейн, старши стратег в SEB AB във Франкфурт. "В момента в крайнолявата СИРИЗА Ципрас се разглежда като политически риск”, смята икономистът.

Проучванията на общественото мнение показват оспорвана надпревара с „Нова демокрация”, която СИРИЗА свали от власт през януари. Сега партията е водена от Евангелос Меймаракис. Нито една от двете сили, обаче, не се очаква да спечели мнозинство. Остава рискът от продължителна политическа нестабилност в страната с 25% безработица.

Но малко хора предвиждат възобновяване на сблъсъка с еврозоната, който докара Гърция до ръба на финансовия колапс. Инвеститорите очакват следващото правителство, независимо от неговата политическа окраска то ще продължи с изпълнението на изисквания, за да покрие критерии за получаване на най-новия пакет от помощи, трети за Гърция от 2010 г. насам.

"Възприемането на СИРИЗА от пазара се е променило значително след последните избори", заяви Василис Карацас, управляващ директор на Levant Partners, хедж фонд в Атина със 125 милиона долара. Партията е възприемана като сила, която ще изпълни меморандума. Нито една от партиите няма да има илюзията, че може да се върне в Брюксел и да получи по-добра сделка. Илюзията за по-добра сделка и лесен изход изчезна”, заяви икономистът.