Достойно представяне на Олимпиадата пожела министър-председателят Пламен Орешарски на българските спортисти в Сочи. Часове преди официалното откриване на Игрите премиерът се срещна с българските олимпийци и лично им пожела успех.

"Ще използвам всяка свободна минута, за да следя по телевизията вашите изяви", каза Орешарски. Министър-председателят донесе на спортистите символични подаръци – националното знаме и икона на Св. Георги Победоносец, осветени в храм-паметник Св. Александър Невски. Премиерът им подари и книгата "Чудесата на България". "Вие сте от чудесата на България и в следващата книга трябва да включат и вас", обърна се министър-председателят към нашите олимпийци. "Важното е да постигнем добри резултати", добави още Орешарски.

Министър-председателят отбеляза и големите инвестиции, направени за Игрите в Сочи, които очевидно надхвърлят годишния БВП на страната. "Олимпиадата отминава, но построеното остава", подчерта премиерът. По думите му така се развива и регионът, защото една Олимпиада носи развитие на местната икономката. Според премиера не може да се говори, че има открит бойкот на Олимпиадата. Той отбеляза, че ще присъстват 60 лидери и че се радва, че българският премиер е един от тях. "Важно е, че всички сме заедно. Надявам се да ви направим щастливи с нашите резултати", каза най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова. "Всички сме с вас. Важно е да получите удовлетворение от участието си на Олимпиадата. Като държава направихме всичко, каквото е необходимо", добави министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Президентът на БОК Стефка Костадинова отбеляза, че каквото е поискано от държавата, е получено като финансиране. Вчера министър-председателят присъства на вечерята от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за държавни и правителствени ръководители и председатели на национални олимпийски комитети. По-късно днес премиерът Орешарски ще се срещне с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.