- Г-н Ганчев, какви са мотивите ви да се кандидатирате за кмет на Русе?
- Не съм си избирал да бъда кандидат за кмет на Русе. До голяма степен моите колеги от Реформаторския блок, от партията, която представлявам - „България на гражданите“, успяха да ме убедят. През цялото време, почти от началото на годината, търсихме кандидат. Бяхме се спрели на различни хора, но те се отказаха и накрая се наложи аз да се съглася. Да, съгласих се, въпреки че вече съм в период, в който завършвам това, което съм започнал в училище „Васил Левски“. Много искам да си довърша започнатото, да свърша това, което бях планирал като мои ангажименти към това училище. 
Основните мотиви са, че се търси развитие на града. Хубаво е да дадем един нелош старт за много интересни проблеми, които смятаме, че могат да бъдат решени с участието на партиите от Реформаторския блок. 
- Какви са проблемите на Русе според вас и какви решения предлагате?
- Във всички градове в България има прекалено много проблеми. Целта ни е в Русе да представим на хората нашето виждане за развитието на града като първия европейски град непосредствено след Освобождението - това, което е бил Русе за страната. Той е бил водещият град. Мислим, че можем да предложим на гражданите много европейски проекти и много амбициозна програма, която действително ще направи Русе един от най-развиващите се градове на България. Успяхме да направим комисия от капацитети в отделните области, която все още работи по една задълбочена програма, едно виждане за развитието на Русе. Тази програма ще я предложим на гражданите непосредствено след 25 септември в началото на кампанията. 
- Кои ще са основните акценти в нея?
- На първо място е икономическата сфера. Много ни се иска градът да бъде обърнат към река Дунав, защото смятаме, че там има сериозни резерви. За нас на първо място стои развитието на севера, а северът е река Дунав. Ако ние успеем да отворим колкото се може повече Русе към реката, значи сме успели да направим едно от нещата, на които много държим. 
Градът се развива добре и смятаме, че се направиха немалко неща. Приемаме сегашната управа като наши конкуренти, а не като наши опоненти. Считаме, че кметът Пламен Стоилов е един успешен кмет и в последната година доста неща бяха открити и направени, но смятаме, че има какво още да се желае за самия град, например в развитието на отделните квартали. Един от основните наши акценти ще е да се влезе в кварталите. В момента екипът на кмета Стоилов влезе в квартал „Чародейка“ и там се работи за разширяването на един от пътищата. За нас е много важно да се обособят кварталните центрове, да се види на кое място в кварталите се формира естественият им център. Трябва да се развие и самата инфраструктура. Тя не е неразвита, но има много улици с дупки, такива, по които е трудно придвижването, има много тротоари, които са разкъртени. Именно към такива нормални човешки позиции ние искаме да насочим нашето внимание. В началото на предизборната кампания ще предложим нашата програма, за да стане тя достояние на все повече хора. 
- Какво друго ще предложите на русенци и как ще спечелите симпатиите им?
- В последните пет години основно по програма „Коменски“ успях да посетя учебни заведения в 10 европейски държави, като два пъти бях и в Китай. Направи ми силно впечатление, че учебните заведения в тези държави са превърнати в свят на детето. Всички училища бяха с огромни огради и нито наркодилър, нито педофил или някакви гамени могат да проникнат в училището, а птиче не може да прехвръкне. Когато ученикът мине през охраната и влезе в училището, то потъва в света на детето. Ние имаме не по-лоши училища като сграден фонд, имаме и прекрасни деца. Не обвинявам общинската власт по никакъв начин. В който и да е български град училищата са разградени дворове, вътре може да се влиза безпроблемно и безпрепятствено. Едно от нещата, които бих предложил, е да започне изграждането на нормални оградни съоръжения на учебните заведения и така действително в двора на училището да се влиза изключително трудно. Когато детето е там, родителят да е спокоен, че то е обгрижено и е на сигурно място. Това е нещо, което ме вълнува изключително много, защото над 30 години работя в областта на образованието. 
Друг проблем е, че децата от училищата в „Дружба“ и „Чародейка“ няма къде да спортуват. Много приятно съм изненадан, че когато поставих този въпрос на кмета Пламен Стоилов, той го прегърна. Надявам се, че всеки кандидат, който стане кмет и бъде избран за кмет, ще приеме този проблем като важен. В тези квартали няма спортни съоръжения. В СОУ „Васил Левски“ от няколко години на бюрото ми стои проект за спортен комплекс с плувен басейн. Това е най-големият квартал на града, тук живеят над 50 000 души. Училището е с над 1700 деца, които няма да тръгнат никога от кв. „Дружба“, за да отидат в „Ялта“, на спортните обекти, които са в началото на града, или в „Здравец“. Трябва да се изгради спортно съоръжение на територията на „Дружба“, за да можем да махнем децата от улицата, за да можем да махнем децата от лапите на наркодилърите, за да станат от компютрите и да отидат на спортните съоръжения. Нормално е да се правят детски площадки, но майките водят там малките си деца. Достатъчно е да се направят една или две детски площадки в кварталите. Трябват спортни съоръжения, където децата да могат да спортуват. 
- На каква кампания ще заложите и как ще спечелите симпатиите на русенци?
- Кандидатирах се, за да може да развиваме всички проблеми, които ще изтъкнем в нашата програма, без да има каквито и да е конфронтации. Ще водим толерантна и позитивна кампания. Няма да кажем лоша дума за никого от кандидатите за кметове. 
- Какъв опит имате в управлението на общински дела?
- Смея да твърдя, че имам опит, защото три мандата съм бил общински съветник.  
- А защо избрахте да не сте водач на листата?
- Отново ще кажа, че не съм го избирал. Това е политическа договореност между отделните партии в Реформаторския блок. Аз се съгласих и нямах нищо против Теодора Константинова, която според мен е можещ, знаещ човек, общински съветник досега, да е водач на листата. Най-вероятно ще бъда втори в общинската листа. Това са детайли в преговорния процес между отделните партии в Реформаторския блок. Ние се гордеем с това, че успяхме да се споразумеем коя да бъде кандидатурата за кмет и кой на кое място да е в листата. 
- Какво е първото нещо, което ще направите, ако бъдете избран за кмет?
- Първото нещо, което ще направя, е да благодаря на русенци, че ми имат доверие. Ще намеря водещите специалисти в отделните сфери, ще направя един съвет на професионалистите към кмета, който да е постоянно работещ орган към Общината. Ще се опра на този съвет, защото не може един човек, който и да е той, да бъде информиран и да бъде капацитет по всички въпроси. Аз съм човек на образованието. Житейският ми път е минал в сферата на образованието и разбирам от средно образование. Имам понятие и представи от висшето образование, тъй като съм защитавал квалификационни степени във висше учебно заведение. Имам много приятели професори и доценти от Русенския университет, но не съм сериозен специалист във висшето образование. Искам да направя една фотография на града във всички негови сфери още от самото начало, още от първия ден. Да видим какво е положението в културата, в образованието. Ще накарам зам.-кмета по образование да влезе във всяко едно училище и ще искам да даде картината на всички учебни заведения в града - на структурата на учебните заведения, ще искам да влезе и във висшето учебно заведение, за да видим какви са проблемите на университета в Русе. Искам да се посъветвам с водещите архитекти на града, да имам поглед върху икономиката, например дали жилищните квартали „Дружба“ и „Чародейка“ да спрат развитието си дотук или да се развиват по-нататък. И така във всички важни области бих направил срещи с всички водещи специалисти на града. 
Заявявам пред гражданите на града, че ако съм кмет, бих се качил в понеделник в 9 часа на служебния автомобил заедно с главния архитект на града и бих тръгнал от Дунав мост до бившия завод „Зита“, за да огледам града. Да видя в какво състояние е, какви са неговите квартали, улици, тревни площи, дали е обрасъл, дали са чисти улиците, дали са продухани каналите. Много е хубаво да се знае от целия град, че всеки понеделник от 9 до 12 часа кметът обикаля със служебната си кола да оглежда навсякъде.
- Кои политически сили очаквате да ви подкрепят, ако се стигне до балотаж?
- Които искат. Ако се отиде на балотаж, няма да призовавам нито една политическа сила да ме подкрепи. Гражданите и политическите сили, които искат да ме подкрепят и смятат, че аз съм подходящият кандидат, който заслужава да е кмет на града, да ме подкрепят.  
- На какво мото ще заложите на кампанията?
- „Всичко, което правя, го правя за Русе“