Тревожен 15 септември преживя русенско семейство, което вместо да се порадва на новото училище на своя петокласник, трябваше да води война из чиновническите лабиринти в образованието. Момченцето се е явило успешно на изпит по рисуване в Националното училище по изкуствата и е записано там в пети клас. Получило си е учебниците, проведена е родителска среща. Внезапно дни преди първия учебен ден в дома на детето се обаждат от училището, където то е учило досега - СОУ „Христо Ботев“, с искането майката веднага да отиде в канцеларията.    
Оказва се, че тя не е подала заявление, за да поиска „отпускно свидетелство“ - че отписват детето от „Христо Ботев“. Разговорът е кратък и съдържателен: на младата жена й се вменява вина, че е пропуснала всички срокове, като се добавя и любимото на чиновниците „Направо не знам какво ще ви се случи“. 
Русенката до този момент дори не е допускала, че в 21 век няма интернет връзка между училищата в Русе и че информацията, че детето е прието след изпит, не се придвижва автоматично, а са нужни още куп бумаги. И след като й се внушава, че едва ли не престъпно е нарушила правилата, тя е на ръба на паниката. Все пак пише заявлението, което бабата на детето отнася в училището навръх 15 септември.
Никой - нито директорът Теодор Коцев, нито служителите в канцеларията, нито учители, които научават за преместването, не крие недоволството си. Бабата е стъписана при въпроса на директора Коцев „Ама вие убедени ли сте, че детето е прието в другото училище?“. А когато тя недоумяващо пита защо се създават толкова проблеми, Коцев лаконично обяснява: „Защото става дума за пари, госпожо! На днешния ден не е хубаво да говорим за пари, но това е положението!“. Накрая тя получава уверения, че детето ще се води по документи в СОУ „Христо Ботев“ до 1 октомври, а след това ще бъде прехвърлено в НУИ. 
„Няма срокове в нормативната уредба, свързани с движението на ученици, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Ние сме препоръчали от 17 септември до края на месеца да се прекрати движението на децата от училище в училище, за да се попълни документацията. Заявлението, за което става дума обаче, е с дата 14-и и няма причина то да не е придвижено. Впрочем, в това училище имало подадени заявления от родители за отписване на деца още от юли и все още нямат отговор“, каза началникът на РИО. 
„След като молбата е депозирана преди началото на учебната година, директорът е длъжен да издаде разрешение. Запознат съм със случая, за който говорите, но за съжаление трябва да призная, че това е един от многото скандални случаи в това училище. Очевидно там има проблем с атмосферата“, коментира шефът на инспектората и продължава: „Тази война между родители и ръководството на гимназията се води вече от 5-6 месеца. Не е никак приятно, особено когато иде реч за едно от най-старите и авторитетни училища“. 
„Заявлението беше донесено на 15 септември, а тогава трябваше да предадем в инспектората и данните за броя деца в училище, така че нищо страшно не се е случило, детето ще бъде отписано след 1 октомври“, обясни Коцев. И на свой ред запита: „Защо не ми се обади г-н Райнов и за това дете? Както на 15 септември ми се обади лично да ми нареди да издам отпускно за дете, което се мести в основно училище „Отец Паисий“ - училището, което напоследък се разрасна като гъба?!“.
Според него именно в името на субсидията от делегираните бюджети под мотото „Парите следват ученика“ се крие една от главните причини да се разгаря война за ученици, която често пъти достига уродливи форми и вреди на самото образование.
„А децата не са чували с картофи да се местят просто така от едно място на друго“, каза Коцев. Въпреки това той не пречел на желанието на родителите за преместване, при все че в града имало училища, където въобще не разрешавали след 7 клас учениците да отиват другаде. Но директорът на училището, наследник на легендарната Първа мъжка гимназия, призна, че на моменти се чувства обезкуражен от това, че едни училища се толерират за сметка на други.