До три месеца тапата под жп надлеза до Дунав мост ще бъде отпушена чрез изграждане на ново платно. Работата започна вчера и трябва да завърши до 17 декември.
Пръстта под релсите на моста ще бъде пробита до сегашната дясна колона на влизане в града от Мартен. После ще се изгради нова колона, а тунелът ще бъде укрепен с бетонни блокове. Накрая трасето с ширина 6 метра ще бъде асфалтирано.
Така автомобилите и камионите, които идват към Русе, ще минават по новия път, в обратна посока ще се движат по стария. Новата организация на движение ще спре струпването на камиони, коли и автобуси под жп надлеза.
Едновременно с това ще се подменят 60 метра релси и траверси, които са над строителната площадка. Изпълнител на обекта е „Гигастрой“-София с подизпълнители „Транстрой“-Русе и „ЕСМ“-Белене. 
Тапата под жп надлеза при Дунав мост костваше много нерви на шофьори, които идваха от Мартен за града. Опашката ставаше особено голяма, когато тировете образуваха дълги колони до КТМ и при наближаването им до надлеза леките коли и автобусите не можеха да минат покрай тях. Това създаваше огромни задръствания, наситени с много нерви.