Забрана за спиране на тирове между двете кръгови кръстовища - това към Дунав мост и водещото към Индустриалния парк - ще бъде въведена най-вероятно още от днес. Това съобщиха в петък на съвместен брифинг областният управител Анатоли Станев и зам.-кметът Димитър Недев.
Наред с това се готви изграждане на буферен паркинг за 700 камиона. За целта миналата година държавата отпусна 3 милиона лева след серия разговори на кмета Пенчо Милков с правителството.
В ход е разработването на подробен устройствен план, проведени са и разговори с потенциални инвеститори за публично-частно партньорство за съвместното му строителство.
Вече има фирма, която официално внесе в Общината инвестиционно намерение за изграждането на такъм паркинг, съобщи Недев.
Станев припомни, че при необходимост тировете могат да се спират още при Бяла, за да не стават струпвания в Русе. Той е разговарял с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну и префекта Флорентина Станкулеску на КПП на румънска територия да заработи още един кантар за по-бърза обработка на тежките автомобили и така да се намали времето, през което изчакват реда си около Русе.
Мерките идват след протести на фирмите в индустриална зона „Тегра“ /бившия КТМ/ и заканата на жители на Мартен да блокират пътя Русе-Силистра заради огромните задръствания от тирове около Дунав мост, което прави преминаването с автомобил там трудна, опасна, изнервяща а понякога и невъзможна задача.