Ако сте ученици или имате крайни срокове да запомните много факти по проект, свързан с работата, имаме няколко идеи как да помогнете на паметта си да не ви изневери в неподходящия момент.

Тренирайте
В продължение на 15 минути вдигайте тежести или правете кардио тренировки преди учене. Освен физическите ползи от упражненията, те много помагат и на паметта.

Почивайте си
Няма нищо по-лошо от това наведнъж да учите часове наред. Така мозъкът се изтощава и в един момент просто си губите времето. На всеки 30-40 минути учене правете по една 15-20 минути почивка.

Спете
Когато не сте отпочинали, нито работата, нито ученето са ефективни. Безсънието и умората могат само да попречат на добрата памет.

Пийте вода
Хидратацията е от изключителна важност за правилното функциониране на организма. Ако пиете често вода, реакциите, скоростта и ефективността на мислене ще се подобрят.

Разнообразието
Колкото по-разнообразни са формите и начините на получаване на информация, толкова по-лесно ще я запомните. Четете от книга, четете от компютъра, четете на глас или преписвайте текстове. Това само може да ви помогне.

И още хитри начини за запаметяване, вижте във видеото