Министерството на отбраната (МО) има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо- турската граница при нужда, съобщи ресорният министър Николай Ненчев, цитиран от БНР. 

Действието е част от активиран от днес план за реакция в случай на утежнена или прогнозна такава ситуация с миграционния натиск, поясни на извънреден брифинг главният секретар на МВР Георги Костов.

Днес започва армейска операция по южната граница на България, съобщи главният секретар и допълни, че от тази сутрин има такова разписано постановление от премиера Бойко Борисов.

"Днес вероятно ще изпратим повече от 50 човека допълнително. Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня", каза министърът на отбраната и добави, че общият брой военнослужещи, с които ведомството е готово да помогне на "Гранична полиция" е 1000 души.

По думите на министъра от няколко дни има промяна в обстановката, а движението на бежанската вълна е трудно предвидимо заради ограниченията по границите, които отделните страни предприемат. 

"Ние от няколко дни работим изключително активно с ръководството на МВР и техните служители, ще окажем съдействие на гранична полиция. Имаме възможност до 1000 човека да отреагираме във всеки един момент", увери министърът.