„Това е голямо предизвикателство както за Европа, така и за България“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, коментирайки стабилността на Балканите с оглед на бежанската вълна, предаде репортер на БГНЕС.

„Поздравявам сегашното българско ръководство за начина, по който се справя с това предизвикателство. То работи тясно с партньорите си в ЕС, прави всичко, за да бъде действано по отношение на бежанците по хуманен начин“, каза Родерик Мур и даде за пример, че български граничари са спасили живота на мигранти на границата с Турция. Те са били открити в камион в много тежко състояние.

Той припомни, че САЩ отпускат милиарди долари помощи за справяне с кризата с бежанците от Сирия и други места.

„Миналата седмица президентът Барак Обама обяви, че ще приемем още 10 000 бежанци от този район. Така че ние помагаме за решаване на предизвикателствата, пред които се изправят България и ЕС като цяло“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас.

През последните три месеца страните от Европейския съюз са изправени пред безпрецедентна мигрантска вълна. Стотици хиляди мигранти и бежанци, бягащи от Ирак, Афганистан и конфликта в Сирия търсят убежище в Европа и по-конкретно в Германия. Повечето от тях пристигат на гръцките острови, откъдето гръцките власти организирано ги изпращат на север.