Правителството е на път да пусне представителите на частния бизнес да участват в бордовете на държавната енергетика с мотива да се контролират по-добре разходите, които влияят върху цените на електроенергията, и да има повече прозрачност. Това е единият пакет от мерки за намаляване цената на тока, другият предвижда законови поправки за мораториум върху даването на преференции за изкупуването на зелен ток.

Мерките бяха обсъдени в сряда на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Разговорът е заради обявеното от бизнеса намерение да излязат на протест в София на 30 септември, ако Комисията за енергийно и водно регулиране не върне от 1 ноември цената на тока на нивата й от преди 1 август, когато бе вдигната сериозно такса "задължение към обществото". От КНСБ са готови да подкрепят протестите на работодателите, а преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че не е притеснен от евентуалната стачка на бизнеса.

Домусчиев заяви, че най-късно до края на деня в четвъртък работодателите ще решат дали да има протест. Преди това бизнес организациите ще имат срещи с депутатите от ГЕРБ, от Реформаторския блок и останалите партии, като се разчита на ДПС да подкрепи предложението на индустриалците за забрана на купуването на още ток по преференциални цени.

"Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, коментира Делян Добрев в отговор на въпрос дали забраната за нови възобновяеми източници няма да наруши изискванията на ЕС за определен дял зелена енергия.

Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев след срещата в сряда в Министерския съвет.

Идеята е българският бизнес да има представителство в бордовете на държавната енергетика и в КЕВР. Ако някъде има ненужни разходи, ако има свръхразходи да ни помогнат да ги прекратим, мотивира се Дончев.

Не стана ясно обаче как точно ще се регламентира присъствието на частния бизнес в бордовете на  държавната енергетика, ще имат ли друга функция освен на наблюдател и дали това няма да наруши търговските интереси на държавните енергийни фирми, които все пак са в договорни отношения с голяма част от членовете на бизнес организациите.

Според Делян Добрев обаче участието на работодателските организации с експерти в бордовете на държавната енергетика е едно от важните решения взети днес. По думите му те ще помогнат не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. Другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира Добрев.

Обсъдено е също така представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на енергийния регулатор, каза Кирил Домусчиев. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обясни той.

Томислав Дончев коментира, че е необходим публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Според него от това ще излязат интересни и изненадващи резултати.

Въпреки взетите мерки за намаляване на разходите в държавната енергетиката преди месеци, в българската енергетика все още има много злоупотреби, каза вицепремиерът.

Обсъдена е и възможността да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение на производител с преференциална цена да съществува възможност да му се отнема правото да продава енергия на такава цена.

Домусчиев заяви, че няма промяна в искането на бизнеса председателят на енергийния регулатор Иван Иванов да подаде оставка и това също щяло да бъде дискутирано с народните представители.

Цветан Симеонов припомни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен. Предвижда се среща на работодателите с КЗК, заради подозирани договорки между производителите на електроенергия.

Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, допълни Васил Велев.