Над 2000 сирийски бежанци се намират на централната автогара в Истанбул. Турската полиция, обаче ги пази и те не могат да напуснат страната преди да са проверени документите им и да бъдат регистрирани.

Това разказа пред БГНЕС автобусен шофьор на фирма “Хунтур”, който всеки ден пътува до турския град. По пътя, който води към границата с България, е осеяно с преминаващи бежанци, които пречат по всякакъв начин на преминаващите автомобили - скачат върху колите застават пред тях, а всеки път, когато автобусът спре за почивка, трябва да се проверяват внимателно багажните отделения за укриващи се хора, твърди шофьорът.

Той обясни, че е 99% сигурен, че бежанец без паспорт не може да премине границата с България, тъй като турските жандарми са поставили няколко пункта преди и след Одрин, на които се правят щателни проверки на документите на преминаващите. “Пътят е стеснен и няма откъде да минат”, разказа той.

Преди и след турско-българската граница също има проверки и практически няма как да се премине без паспорт. Заради многото проверки обаче се затруднява пътуването към страната ни, поясни шофьорът.

От друга фирма, която пътува към Турция - “Метро”, посочиха, че отказват да пътуват със сирийски граждани заради огромните проверки, които се правят и които затрудняват пътуването за всички в автобуси. Към и от Истанбул пътуват обикновено български преселници в Турция, които са постоянен контингент, увериха те.