Медицински център в Бостън, САЩ, разполага със суперкомпютър, способен да предсказва датата на смъртта на пациенти с точност 99%, като използва данни за тяхното текущо и предишно състояние. “Когато машината ви каже, че умирате, в следващите 30 дни вашият живот по-скоро ще приключи”, разказва д-р Стив Хорнг, цитиран от BBC.

Суперкомпютърът на Beth Israel Deaconess Medical Center съхранява данни за 250 хиляди бивши и настоящи пациенти за период от 30 години. Параметрите за жизнеспособност на пациентите в центъра се регистрират на всеки три минути – става въпрос за множество показатели от рода на кръвно налягане и ниво на кислород в кръвта.

Ако на регистратурата се появи клиент, който иска да научи датата на своята смърт, лекарите могат да анализират историята на неговите заболявания и да направят прогноза, сравнявайки данните с вече съществуващите в базата на суперкомпютъра.

“Ако дойдете при нас, ще съберем всичко, които знаем за вас, вкл. информация за текущото състояние и такава, свързана с всички предишни оплаквания. Можем да сравним тези данни с информацията за други пациенти със сходни заболявания и да предскажем болести, които могат да се появят в бъдеще”, споделя д-р Хорнг.

Все пак лекарите не се стремят да използват суперкомпютъра за предсказване на датата на смъртта на своите пациенти. Основната задача на системата е да определи правилната диагноза. Основавайки се на данните за пациентите, суперкомпютърът е способен да открие редки заболявания, които обикновеният лекар не може да установи толкова бързо.