При блицоперация на полицията в Неапол вчера сутринта бяха закопчани 44 мафиоти от прочутия клан Казалези на местната Камора. Сред задържаните е босът Масимо Русо с прякор Паперино, който е смятан за дясна ръка на тартора на организираната престъпност в Неапол – намиращия се в затвора, но действащ безотказно и оттам Франческо Скиавоне.Едновременно с арестите властите секвестираха пет фирми, занимаващи се с дистрибуция и продажба на покеравтомати и друга хазартна техника. 

За капак ченгетата прибраха в полицейските конюшни и известния под Везувий жребец за надбягвания Madison Oм, с който бандата манипулирала залаганията на местния хиподрум.

Срещу закопчаните камористи са отправени тежките обвинения за участие в сдружение от мафиотски тип, незаконен трансфер на финансови средства и ценности, рекет, незаконна конкуренция и пране на пари. 

Според разследването на магистратите намиращата се на пряко подчинение на Скиавоне групировка на практика контролирала целия алъш-вериш с „едноръките бандити” не само в град Казерта, но дори в Неапол. За целта камористите използвали поставени специалисти с чисти досиета, някои от които не си давали сметка за кого работят до самия арест. Но освен бизнеса с покер автомати Масимо Русо и компания се занимавали с други легални и доходоносни дейности като дистрибуцията на кафе, управлението на бинго-зали, ресторантьорство в МОЛ-ове, коне за надбягвания, печатници и др.

Успешната операция на силите за сигурност бе посрещната с ентусиазъм от парламентаристите в Рим, които се подписаха под поздравителни адреси.