Премиерът Бойко Борисов ще приеме представители на работодателските организации, които отново подготвят протест срещу високите цени на тока.

Срещата бе анонсирана от енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на поредното намерение на бизнеса да протестира заради високите цени на тока, съобщи БНР.

От 1 август влезе в сила такса "задължение към обществото", която оскъпи цената на електроенергията за фирмите. В същото време, благодарение на тази такса, приходите на НЕК са се увеличили два пъти и половина.

Първият протест на бизнеса срещу таксата бе в началото на септември. Работодателите настояват за връщането на цените от преди 1 август и оставката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.

БГНЕС припомня, че днес е предвидена среща на ръководствата на четирите национално представителни работодателски организации с ДПС и ГЕРБ заради проблемите в сектор „Енергетика“. Срещите бяха поискани преди дни от работодателските организации във връзка с проблемите в сектор „Енергетика“. Очаква се в следващите дни, работодателите да проведат срещи и с останалите парламентарни групи.

Работодателите настояват за внасяне, разглеждане и приемане на: Решение за мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.; Проект на ЗИД на Закона за енергетиката; Проект на ЗИ на Закона за енергията от възобновяеми източници; Предложение за освобождаване на председателя на КЕВР. От работодателските организации казват, че проекти за четирите нормативни документа са подготвени и ще бъдат предоставени на народните представители по време на срещите.

Междувременно, четирите организации стартираха електронна петиция, като е отправена покана към предприятията в България да се включат и да дадат гласа си за: Възстановяване на цените на електроенергията на нивата отпреди 1 август 2015 г.; Пътна карта за реформи в енергетиката; Законодателни промени, включително: Отмяна на промените в Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), разширяващи възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор; Мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.; Разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени. Иска се оставка на Иван Иванов, председател на КЕВР и международен одит на енергетиката.