Олимпийските игри в Сочи започват днес, но дали знаете най-странните факти, съпътстващи началото на това масово събитие?

Ето най-интересните случаи:

1. Трудно е да си го представите, но Зимните олимпийски игри не са толкова мащабни, колкото Летните. Предстои ни да наблюдаваме 15 вида спорт, докато през Летните игри те са цели 41.

2. Това са най-скъпите Олимпийски игри в историята. Те ще струват около 51 милиарда долара - малко повече от основния бюджет на Русия, който е 12 милиарда долара. Само за сравнение, Зимните олимпийски игри във Ванкувър струваха близо 8 млн. долара.

3. До този момент никога не е имало толкова много представени страни в тези състезания. 88 е точната бройка на държавите, които ще участват в Сочи. Можем да кажем "Добре дошли на Олимпийските игри" на Парагвай и Зимбабве!

4. Размерът има значение. Най-големите държави изпращат най-много атлети тази година. САЩ ще имат 230 състезатели в Сочи, докато Русия ще гони медалите с 225 спортисти. Канада има 220, а следваща в класацията е Швейцария (163).

5. За тази Олимпиада има три талисмана (животни), които бяха избрани след гласуване от обикновените руски граждани: Полярна мечка, заек и леопард.

6. Лоло Джоунс се завърна! Спомняте си я - двукратна световна шампионка на 60 м. с препятствия... Признала се за девственица... Попадаше често на първите страници на спортните вестници по време на игрите през 2008 и 2012 година. След като не спечели медал на предните игри, тя просто реши да смени спорта с бобслей.

7. Шон Уайт все още е най-добрият сноубордист в света. Той е само на 27 години, но изглежда, че все едно се състезава от доста време. Двукратен олимпийски шампион - от Зимните олимпийски игри в Торино 2006 година и зимните олимпийски игри във Ванкувър 2010 година в дисциплината халфпайп. Известен е с прякора си "Летящият домат". Ако желаете, заложете парите си на него за предстоящата Олимпиада в Сочи.

8. И трите представителки на фигурното пързаляне на САЩ са блондинки. Грейси Голд (18 години), Ашли Уагнър (22 години) и Полина Едмъндс (само на 15 години) ще се състезават в Сочи.

9. Има 12 нови събития, включително смесена отборна надпревара по фигурно пързаляне и ски скокове за жени.

10. Състезателите, които спечелят първите места на 15 февруари, ще получат специални златни медали с парченце метеорит, част от който падна в Русия на същата дата, но преди година.

11. В Сочи са избити всички улични кучета, които са се размотавали в града, преди да пристигнат туристи и състезатели.