3 млрд. зрители се очаква да гледат от малкия екран церемонията по откриването на Игрите тази вечер. Страните, участващи със спортисти в Сочи, са 88. Прякото предаване на БНТ ще започне в 18,00 ч, а шоуто започва в 18,14 ч. Очаква се церемонията да продължи повече от два часа и половина. Българската спортистка с най-много медали от зимни олимпиади Евгения Раданова ще направи своя дебют като коментатор в церемония по откриването.

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне днес в 11,00 ч с българските олимпийци. Срещата ще се проведе в една от залите на грандхотел "Поляна" в местността Красна поляна в планинската зона на Игрите. Ще присъстват председателят на БОК Стефка Костадинова, спортният министър Мариана Георгиева и посланикът на България в Русия Бойко Коцев. По-късно същия ден премиерът и останалите официални лица ще присъстват на откриването.

Станислав Беньов и неговият треньор Георги Вергов прекараха доста от времето си в Сочи в подготовка на шейната. Всяка вечер тя изисква часове работа, най-вече по плазовете, които се лъскат до среднощ с шкурка до блясък за по-малко сцепление. Процедурата завършва с намазване със специални "диамантени" пасти според метеорологичните условия. Правилникът на международната федерация по шейни не позволява разликата между температурата на плазовете и тази на леда да надвишава 2 градуса. Вергов по спешност посети поликлиниката в олимпийското село, тъй като го мъчеше зъбобол.

Известният български спец по подготовка на трасета за алпийски ски Валентин Стефанов получи куп похвали след първата официална тренировка по спускане на мъжете в района на "Роза Хутор". Стефанов бе нает от оргкома на игрите да прави пистите, по които ще карат мъжете. Гаранция за перфектно свръшената от екипа на Валентин работа е фактът, че след тренировката по трасето нямаше и следа от неравност или ребра. Ласкаво се изказа и водещият алпиец и фаворит за златото в скоростните дисциплини Аксел Лунд Свиндал. "Трасето е отлично, завоите са големи и така имаме повече възможност за темпо", заяви Свиндал. Най-добро време в тренировката даде Боде Милър (САЩ). Георги Георгиев и Никола Чонгаров са съответно 54-ти и 55-и от 71 в стартовия лист. На обратния полюс бяха настроенията с тренировката по спускане при дамите. Там екипът бе скастрен и в резултат на това стартът бе забавен и проведен по-късно.

Министър гей идва с любимия си

Норвежкият министър на здравеопазването Бен Хойе, който е хомосексуалист, ще посети Сочи заедно със съпруга си Даг Терие, разкри местният вестник "Stavanger Aftenblad". Влюбените са част от делегацията на страната за състезанията от параолимпийската програма между 7 и 16 март. Министър Хойе споделя, че е нормално той да бъде заедно със своя съпруг. "Казвайки това, всеки разбира какво е мнението на двама семейни мъже за правата на гейовете. Очаквам с нетърпение игрите, за да подкрепя норвежките атлети в Сочи", казва Бен.

Новината веднага събуди хомоактивистите. Те веднага призоваха Хойе активно да опонира на своите руски колеги, които оспорват правата на хората с подобна сексуална ориентация.

Както е известно, заради закона срещу хомосексуалната пропаганда Русия стана обект на много критики, натиск от спонсори и призиви за бойкот от правозащитни организации, политици, публични личности и др.

Селата - 24 часа глезотии за спортиста

Русия спечели на своя страна тези над 6500 спортисти от цял свят, които ще участват на олимпиадата. Причината са отлично направените селища, в които са настанени състезателите и треньорите. Разбира се, охраната е впечатляваща, но с оглед на заплахите за тероризъм в последно време - напълно разбираемо. Всяко едно от селата е оградено с изключително висока ограда, която завършва с бодлива тел. Камери също така следят стените по цялото им протежение. Руски командоси пък патрулират и пред трите селища. Най-големият кеф на спортистите е силният интернет и доброто разположение на селата спрямо спортните обекти. В "Маунтин вилидж", където са алпийците, разстоянието от пистите до селото е много малко. Там буквално от трасето се прибираш в апартамента си.
Като цяло всяко едно от олимпийските села има свой живот и представлява една перфектно организирана система за няколко хиляди жители в рамките на 20 дни - транспорт, комуникации, изхранване, здравни и всякакъв вид други услуги, забавления, полиция, сигурност. "Маунтин вилидж", където вече стъпи пратеникът на "Стандарт", е разположено високо в планината, непосредствено до трасетата за ски и сноуборд. То е се състои от пет отделни сектора, във всеки един има по пет осеметажни блока. Вътре са изградени студиа с по две или три стаи, всяко едно с по баня и две тоалетни. Навсякъде има ескалатори и лифтове, вратите са широки. В санитарните помещения има специални приспособления, които да подпомагат участниците в параолимпийските игри, които ще се проведат след месец отново тук, в Сочи. Стаите логично са много добре отоплени. На олимпийците се предоставят пликове, с които да носят до пералните екипите си срещу номера на акредитацията си и ги получават изпрани ден по-късно. Ресторантът работи 24 часа и предлага пет различни вида кухни - руска, европейска, азиатска, вегетарианска и грил. Освен това има щанд със салати и плодове, където са разположени самовари и руски сладки, декорирани с матрьошки, ушанки и други типични за Русия предмети. За радост на спортистите храната е вкусна и се обновява на всеки час. До всяко ястие има картонче с информация за калориите и други съставки. Освен това специален компютър конвертира в калории всяко избрано от спортиста ястие, съобразно неговата тежест. Всеки от спортистите обаче е задължен сам да си отсервира таблата с използваните пластмасови чинии и прибори. Сред най-предпочитаните от олимпийците са салатите, плодовете, пилешкото и рибите, плюс спагетите и пиците. От напитките най-избирана, разбираемо е, минералната вода. На разположение на спортистите са също така зала за игри, фитнес във всеки миниквартал, търговска уличка с магазини на спонсорите, кметство, поликлиника, където всеки безплатно получава медицинска помощ. Голяма радост на всички спортисти доставя безплатният интернет, който е с отлична скорост. До игрите в Лондон това бе огромен проблем за все по-привикващите към мобилните устройства младежи.