Налагане на 2% данък върху доходите в полза на бюджетите на общините може да доведе до допълнително натоварване на бизнеса, намаляване на икономическата активност и конкурентоспособността, за това предупреди пред БНР, финансистът Любомир Дацов.

Според него е по-добре да бъде наложен неутрален данък, който да засяга чуждестранните туристи при потребление, отколкото да се облагат всички българи.

Дацов е на мнение, че вдигането на данъци никога не е положително. Наистина има необходимост общините да разполагат с повече средства, но трябва да бъде направен анализ, който да открие структурните дефицити в кои общини са и какви са необходимите средства за запълването им.

Проблемът е, че никой не си е направил труда да направи такъв анализ, подчертава Дацов.

По думите му държавата трябва да избере икономически неутрален данък, който да има най-малко негативно влияние върху заетостта и стабилността в икономиката.

Данъкът върху общия доход е лесен за администриране, но той влияе пряко върху разходите на труд на бизнеса и увеличава себестойността на която и да е стока. При равни други условия това намалява конкурентоспособността на родните фирмите.

С близо 18% беше увеличен токът за бизнеса и ако сега се въведе допълнителен данък, който директно натоварва разходите на фирмите, това би ударило и заетостта, и конкурентоспособността на българските стоки, посочва Дацов.