Определиха датата и мястото на първата по рода си трансплантация на човешка глава, най-спорната инициатива в световната медицина, пише "Индипендънт".

Скандалният италиански хирург Серхио Канаверо ще води операцията. Той вече избра и своя екип, което е крачка напред към революционния момент, когато за първи път ще бъде трансплантирана човешка глава.

Канаверо стана обект на критики, веднага след като обяви намеренията си да отреже главата на човек, като му сложи нова. Много хора очакваха, че планирана операция няма да се случи, но екипът и датата вече са избрани.

Канаверо се надява да извърши операцията за 36 часа. Трансплантацията ще струва 11 милиона долара и ще бъде извършена на 17 декември 2017 г.

Трансплантацията най-вероятно ще се извърши в Китай, като екипът от хирурзи, които ще се включат в нея ще бъде съставен предимно от китайски специалисти, съобщи АФП.

Това вероятно ще увеличи тревогите за вече силно критикуваната идея, тъй като Китай е обект на спорове заради използването на органи на екзекутирани затворници без тяхното съгласие.

Трансплантацията вече беше остро осъдена от много световни експерти, според които тя ще убие човека, като му причини „нещо много по-лошо от смъртта”.

Нова глава трябва да получи руснакът Валери Спиридонов, който страда от рядка генетична болест, която постепенно стопява телесната му маса.

Ако всичко мине, както е планирано, Спиридонов ще бъде поставен в едномесечна кома, по време на която ще приема лекарства, за да може организмът му да не отхвърли новия орган.

Тъй като процедурата не се е извършвала никога преди, освен тестовете върху маймуни и кучета, лекарите не са сигурни какво да очакват и какво ще се случи с руснака, когато се събуди.