До края на месеца новата църква „Всех Святих“ ще има видеонаблюдение, което да я пази от вандали и крадци. То ще бъде изградено от „Нетуоркс България“. Това стана ясно след работната среща, която бе инициирана от кмета Пламен Стоилов във връзка с довършителните работи.
Столичният резбар Ивайло Иванов, който обяви, че ще дари труда си за изработване на иконостаса за храма „Всех Святих“, вече е предложил оферта на Русенската митрополия. Вчера тя беше разгледана на работната среща. Цената на иконостаса е 140 000 лева, но от нея той ще вземе максимум 40%, което е 56 000 лева. През следващата седмица ни предстоят разговори с отците, сумата може и още да падне, но всичко зависи от това кой и как ще осигури материалите, каза Иванов за „Утро“. Иконостасът ще бъде дълъг 15 метра и висок 4 метра.
Оригиналните икони от съборената църква „Всех Святих“ са предадени на столична реставраторка за възстановяване.
На срещата стана ясно още, че ВиК вече са изпълнили водопровода и канализацията, а „Енерго-Про“ е положило захранващ кабел и през следващата седмица ще монтира електромерното табло. „Топлофикация“ пък изчаква да стане готов проектът за присъединяване на храма към топлопреносната мрежа. Фирма „АВКО“ се е ангажирала безвъзмездно да достави тръбите за топлопровода.
От Русенската митрополия информираха, че вече има назначено служебно църковно настоятелство на „Всех Святих“. То се състои от 5 души: арх. Цвети Русинов, зам.-кметът Иван Григоров, инспекторът по религия в Регионалния инспекторат по образование Росица Георгиева, адвокат Даниела Кралева, ревизорът на митрополията Станимир Вълчев. Предстои настоятелството да се регистрира и да си открие сметка, по която ще бъдат преведени средствата, събрани от благотворителните кампании. Очаква се скоро след това храмът да бъде прехвърлен в собственост на митрополията.
До момента са събрани над 10 хил. лева. Те са от последния концерт, от инициатива на сдружение „Всех Святих“ и Лайънс клубовете. Средствата се събират и с каси в църквите, МОЛ-овете и в „Нетуоркс“. Митрополията отчете, че от благотворителност е събрала близо 50 хил. лева, а по сметката на сдружение „Всех Святих“ са останали малко средства.
Лайнъс клубовете ще продължат с инициативите за набиране на средства за църквата. Те подготвят благотворителен бал на 1 март и концерт на 8 май с участието на световноизвестните оперни изпълнители Марияна Цветкова и Калуди Калудов. На 3 и 4 април пък ще се играе със същата цел спектакълът „Пациентът“.