България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик, заяви транспортният министър Ивайло Московски, който заедно с премиера Бойко Борисов вчера официално откри речната информационна система /РИС/ в сградата на БулРИС. Трикольорната лента, приготвена за откриването, остана цяла, а шестте ножици - непокътнати. 
Докато събралите се официални гости и русенци от различни институции очакваха премиерът да пристигне, Русенският митрополит Наум отслужи молебен и благослови новата речна служба.
Сега откриваме цялата надградена информационна система, след като преди месеци бе открита нейната първа фаза, обясни Ангел Забуртов, генерален директор на „Пристанищна инфраструктура“. Това е изключително важно предприятие, което ще допринесе за обслужването на транспортен коридор номер 7, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов, който поздрави присъстващите с новата придобивка. 
С пристигането си премиерът Бойко Борисов благодари на владиката Наум. „Нали знаете, че тия работи не стават, ако нямаме помощ отгоре“, вметна той. Само за един ден сме дали на хората 120 милиона лева, посочи Борисов, като изброи старта на различни обекти в страната - от пречиствателна станция в Кърджали, през клиника и стадион „Етър“ във Велико Търново до пътя Щръклево-Красен и БулРИС. Всичко е за здравето, спорта, екологията, всичко е за хората, добави той и пожела на всички да бъдат живи и здрави. 
Днес официално даваме старт на цялата оперативна система в БулРИС, която вече работи, а през пролетта открихме сградата и контролната кула, в които се помещава управлението на речната информационна система /РИС/ по цялото поречие на Дунав, каза минути преди тържеството министърът на транспорта Ивайло Московски.
По реката има изградени 23 съоръжения, радиолокационни кули, видеонаблюдение, телекомуникация и сигнализация, които служат за управление на корабния трафик. С нея ще бъде осъществявана съвременна електронна навигация, което е практика в морския транспорт. По този начин комуникацията между корабите и различните брегови служби, обслужващи корабоплаването, вече няма да се осъществява чрез радиовръзка, телефония, зрително наблюдение и други традиционни методи.
Една от функциите на РИС е пресичане на контрабандата с гориво и трафика на акцизни стоки, посочи министър Московски. Това ще бъде приоритет на митницата и на Гранична полиция, които ще си партнират при въвеждането на ред в корабоплаването.
Системата ще уведомява навигаторите за плитчини в нашия участък на реката, но за съжаление няма да може да я напълни, пошегува се Ивайло Московски. В момента бюджетът в страната не разполагал със средства за драгиране на критичните участъци, където постоянно се образуват прагове при маловодие. Затова за догодина ще се предвидят пари за АППД, за да може да се предприемат драгажни дейности, каза министърът. Той не скри, че този проект е от години, но средствата са били пренасочени за изграждане на метрото в София. Съществуват две концепции за решаване на проблема с плитките места в смесения българо-румънски участък. Едната е за изграждането на хидротехнически съоръжения /шлюзове/, които са много скъпи и изискват друг подход към реката. Другата се отнася именно за драгиране на плитчините и точно това ще правим, докато не се разберем с румънското правителство дали ще изграждаме шлюзове, или ще продължим по метода за драгиране, обясни министър Московски.
На церемонията присъстваха още председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов, директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, народните представители на ГЕРБ и Патриотичния фронт от Русе Пламен Нунев и Искрен Веселинов, директорът на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов и шефове на речни транспортни фирми.