Като цитира ливанския в. „Ал Дияр“ германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщава, че Саудитска Арабия е предложила на Берлин построяването в Германия на 200 джамии, които да обслужват бежанците. Саудитска Арабия не приема бежанци. Пред в. „Билд“ говорителят на германското вътрешно министерство казал, че ще провери с „най-голяма грижа“ предложението на Рияд.

Заместник-председателят на ХДС Армин Лашен коментира по следния начин предложението на саудитците: „Вместо да се замислят за финансирането на джамии в Германия, по-добре е Саудитска Арабия да приема бежанци и да коригира финансирането на Ислямска държава.“ Генералният секретар на ХДС Андреас Шойер допълни: „Германското външно министерство трябва да даде много ясен отговор на това цинично предложение.“ Говорителят за вътрешната политика на Парламентарната група на ХДС/ХСС и член на парламентарната комисия за контрол на специалните служби Щефан Майер заяви във връзка с предложението на Рияд, че „Германия не се нуждае от дарение за 200 джамии, а от солидарност с бежанците“.

Според „Билд“ видеозапис с Ангела Меркел от дискусия миналия четвъртък в Берн предизвикал фурор в интернет. Канцлерът бил запитан как тя „ще защити Европа и нашата култура от ислямизация“. На който Меркел отговорила, че не обвинява никого за това, че е ангажиран с исляма. Но допълва: „Но трябва да имаме и смелостта да кажем, че ние сме християни.“