Рецидивист на пътя в продължение на години успява да се измъкне от наказания и глоби, като се представя пред полицаи за друг човек. Велинградчанинът Димитър Михайлов се добира до данните на своя приятел и съсед Живко Цимпарев и навсякъде, където го спират пътни полицаи, се оправдава, че е забравил документите си.

Той неохотно се съгласява да му бъдат съставени фишове за глоба и актове. Диктува на униформените име, ЕГН и адрес, подписва документите и си тръгва необезпокояван. Така успява да заблуди полицейски служители 39 пъти на територията на Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска област.

В сряда разследващ полицай Блага Крайчева от областната полицейска дирекция в Пазарджик предяви на Димитър Михайлов обвинение за документни престъпления, осъществявани в продължителен период от време.

Как се стига до това?

В последните дни на септември 2012 г. двама полицаи посещават дома на 41-годишния Живко Цимпарев във Велинград и му връчват заповед за отнемане на шофьорската книжка за година заради шофиране в пияно състояние. Освен това го глобяват с 1000 лв.

От наказателното постановление Цимпарев разбира, че след полунощ на 17 септември 2012 г. е заловен в Пазарджик да шофира с 1,16 промила алкохол в кръвта, не е носил документи за правоуправление и лична карта, не е бил с поставен предпазен колан.

Велинградчанинът е в шок, защото нищо от описаното в акта на КАТ не му се е случвало. Няма дори спомен кога за последно е ходил и до Пазарджик.

При това отнемането на шофьорската книжка може да коства работата и прехраната на семейството му. Живко работи в Белица във фирма за дърводобив. С личния си автомобил превозва до работното си място инструменти, понякога качва и колеги.

Приятели го съветват да се обърне към местния адвокат Румен Апостолов, който е бивш служител на МВР и е оглавявал КАТ във Велинград.

“Когато Цимпарев дойде при мене, първоначално приех думите му с недоверие. Кълнеше се, че не е ходил в Пазарджик, не е карал пиян и не са го хващали. От опит знам, че в подобни случаи хората лъжат с надеждата, че номерът ще мине”, разказва Апостолов.

Той определя сравнително висок хонорар, за да поеме случая, като смята, че така клиентът ще се откаже. Цимпарев обаче веднага се съгласява, което кара адвокатът да се замисли, че човека срещу него наистина е изпаднал в безизходица.

Живко споделя, че през последните 1-2 години получавал на адреса си различни актове от КАТ, но нямал спомен да е извършвал нарушенията, за които пише в тях. Дори не проверявал за какво става въпрос. Когато му взели книжката обаче, нещата се променили.

Юристът първоначално направил справка в КАТ- Пазарджик, за пътните нарушения на Живко Цимпарев. От документа се виждало, че клиентът му е едва ли не рецидивист на пътя. От 2010 г. насам фигурирали над дузина нарушения по Закона за движение по пътищата, които били санкционирани с различни глоби - от 10 до 200 лв. Общата сума от наказанията била около 1500 лв., без тази за шофирането в пияно състояние.

На опитния адвокат му направило впечатление, че описаните в справката нарушения са извършени с автомобил БМВ. Никъде в тях не фигурирал регистрационният номер на колата на клиента му - “Опел”.

Румен Апостолов започнал собствено разследване, за да разплете мистерията. Поръчал графологична експертиза, която безспорно установила, че под акта на полицията, съставен на името на Цимпарев за шофиране в пияно състояние, подписът не е негов.

Адвокатът накарал клиента си да помисли има ли приятел, познат или роднина, който има БМВ, обикаля из региона и редовно посещава Пазаржик. Така Живко се сетил за своя съсед и приятел Димитър Михайлов. Той нямал книжка, но не слизал от БМВ-то. Работили заедно и в Белица, но в последните месеци Димитър живеел в Пазарджик със семейството си, където въртял търговия с дърва.

В акта на КАТ, според който Живко Цимпарев е хванат да шофира пиян, било записано, че по време на проверката в колата имало и двама други мъже.

Адвокатът открил единия от тях - Асен Караманов. Той разказал на юриста, че никога не е пътувал с Живко Цимпарев. Признал, че през септември 2012 г. в Пазарджик, след като се напили здраво с Димитър Михайлов и друг техен приятел, се качили в колата на Михайлов.

Малко след като потеглили, ги спряла полиция. Как точно се е оправил с униформените пияният Димитър, свидетелят не знаел. Той обаче добре помнел, че десетина минути по-късно Димитър се върнал в колата. Седнал зад волана, заявил, че всичко е наред потеглил.

Тези показания Караманов повторил пред съда в Пазарджик през февруари 2013 г. по време на делото, с което Живко Цимпарев обжалвал наказанието си за шофиране след употреба за алкохол.

На това заседание като свидетел се явил и самият Димитър Михайлов. Той признал, че
Цимпарев не е бил в колата, когато полицията ги спряла за проверка. Отрекъл обаче да е карал той и набедил третия човек - Димитър Патрев.


Въпреки показанията на двамата свидетели обаче административният съд в Пазарджик потвърждава наказателното постановление срещу Живко Цимпарев за шофиране след употреба на алкохол. Това кара адвокат Апостолов да обжалва решението пред ВАС. Върховните магистрати го връщат за ново разглеждане в Пазарджик от друг състав на административния съд.

Едва през декември 2013 г. съдия Стефка Кемалова отменя наказанието на Живко Цимпарев. Тя приема, че той не е бил в колата, не е шофирал и не е извършил нарушението, за което е наказан.

Междувременно през март 2013 г. от името на клиента си адвокат Румен Апостолов пуска жалба по случая до районната прокуратура във Велинград. Образувано е дознание срещу Димитър Михайлов по чл. 314 от НК, според който всеки, станал причина умишлено да се внесат неверни обстоятелства в официален документ, подлежи на лишаване от свобода до 2 години.

Четири месеца по-късно случаят е прехвърлен в районната прокуратура в Пазарджик, а дознанието срещу Димитър Михайлов е възложено на областната полицейска дирекция. В хода на разследването случаите, в които измамникът е заблуждавал за самоличността си полицейски служители, набъбват до 39 на територията на три области.

Навсякъде измамникът Михайлов се е представял с името Живко Цимпарев и е разигравал номера със забравените документи. Полицаите проверявали от патрулните автомобили в системата си и след като установявали, че такъв водач реално съществува, приемали, че шофьорът наистина си е забравил документите. Ако само в един от тези случаи Михайлов е бил задържан до изясняването на истинската му самоличност, измамите можело да бъдат прекратени.

Според Румен Апостолов полицаите са били длъжни да изяснят истинската самоличност на нарушителя, още повече при липса на документи.

Междувременно Димитър Михайлов е вкаран в затвора в Пазарджик, където излежава присъда за други престъпления.

Адвокат Апостолов пък тепърва ще завежда дела от името на Живко Цимпарев, за да му бъдат отменени различните актове и глоби за нарушения на пътя, които не е извършил.

След окончателното оправдаване на Цимпарев за шофиране в пияно състоние регионалната полицейска дирекция в Пазарджик трябва да му изплати 1250 лв. разноски по делото. За това вече има издаден изпълнителен лист.

Следват обаче още десетки дела, които явно МВР ще загуби и ще трябва да плаща, защото негови служители не са си свършили професионално работата.