Kризата с бежанците натоварва бюджета. Необходими са много повече ресурси и в Гранична полиция, и общо за системата на МВР. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. За радост последствията за България не са в същия мащаб, в който други държави-членки на ЕС срещат такъв натиск, добави Горанов. На въпрос за средствата необходими за спецзвеното между МВР и прокуратурата, което вчера Бъчварова обяви, че се създава, Горанов обясни, че то е по-скоро като инструмент за по-добра координация на работата на отделните звена, а не толкова като ангажиране на нов допълнителен ресурс.„ В този смисъл не съм уведомен от колегите специално за по-добрата координация какви допълнителни ресурси са необходими, но отдавна водим комуникация с МВР и знаем техните претенции по отношение на Гранична полиция и на Държавна агенцията за бежанците какви допълнителни средства са необходими, и част от тях вече сме осигурили”, подчерта финансовият министър.

Днес правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, който ще бъде внесен в НС. Владислав Горанов обясни, че промените са продиктувани от желанието да продължат с мерките за ограничаване възможността за злоупотреби с плащанията на акциз върху различните категории акцизни стоки. „Знаете, че отдавна анонсирахме темата, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват като горива за отопление. Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби по отношение на ползването на т. нар. оцветени горива с намалена акцизна ставка”, обясни финансовият министър.

Той отбеляза, че ведомствата, които използват подобни горива като горива за отопление ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета.

За акциза върху тютюневите изделия, Горанов обясни, че са предложили такава структура на акциза, която да компенсира натиска върху увеличение на ниския и средния клас цигари. ”По този начин ще намалим натиска върху контрабандата през следващите години”, каза той и припомни края на 2009 и началото на 2010 година, когато се получи огромен натиск върху пазара на тютюневи изделия и тогава контрабандата нарасна значително. „Искаме да избегнем проявлението през следващата година на същия ефект и до края на 2017 г.”, каза той и припомни, че от 1 януари 2018 година по регламент ние трябва да достигнем нови минимални нива на облагане на тютюна от 90 евро общо на 1000 къса цигари.

„Цигарите ще поскъпват плавно в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева общо на 1000 къса цигари. Ниският и средният глас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните групи и да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари”, каза Горанов и обясни, че графикът е променен.