България вече има официална позиция на правителството по бежанската криза. След спешно заседание на четиримата вицепремиери с министър-председателя Бойко Борисов с участието на външния министър Даниел Митов и финансовия - Владислав Горанов, беше решено да бъде създадено спецзвено между МВР и прокуратурата за борба с нелегалния трафик на незаконно влезли в страната мигранти. Това обяви пред медиите в Министерския съвет вицепремиерът Румяна Бъчварова.Въпросното звено трябва да разследва нелегалната мрежа за мигранти в страната, срещу която има полицейски акции в последните дни.
"Ще настояваме пред Брюксел да се завишат санкциите за този вид престъпление, а на ниво национално законодателство вече има внесени предложения в Народното събрание", уточни вътрешната министърка.

"Готови сме да приемем и повече от 500 бежанци по решение на ЕС, но държим да се отчитат икономическите и социалните специфики на всяка държава", заяви още Бъчварова, а колегата й Ивайло Калфин подчерта, че европейската солидарност не може да се свежда само до квоти, без да се отчитат специфичните особености на всяка от страните.

В позицията ни се посочва още, че е нужно да има единен европейски стандарт за статут на бежанец, както и да се позволи на тези хора сами да изберат в коя държава ще останат.

"Настояваме да се организират, колкото може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС. Проблемът с трафика за хора - говорим за него, но за съжаление е приел такива размери, че се е превърнал в доходен и жесток бизнес. Проблемът не е нов, но в момента са се създали условия, за да може да бъде още по-солиден. Това са мрежи от хора, които буквално събират кандидати за преселение в рамките на ЕС. Тези хора биват лъгани за това какво ги чака", каза на брифинга в Министерския съвет министърът на външните работи Даниел Митов.