Двама британски джихадисти са били убити миналия месец при въздушно нападение с британски безпилотен самолет в Сирия, съобщи премиерът Дейвид Камерън в изказване пред Камарата на общините.

Според него единият от убитите - Реяд Кан от Кардиф, е имал директни връзки с редица терористични заговори, които са били разкрити от Лондон това лято, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС. Другият загинал британски гражданин е Рухул Амин от Абърдийн.

"Предприехме тези действия, тъй като нямахме алтернатива", каза Камерън пред депутатите като допълни, че главният прокурор на Великобритания е бил запознат със случая и е потвърдил, че Лондон има правна основа за действията си.

Премиерът посочи, че Кан и друг британски гражданин - Джунаид Хюсеин, убит при американско нападение в края на юли, са участвали в редица терористични заговори. " Джунаид Хюсеин и Реяд Кан са били британски граждани, намиращи се в Сирия, които са били замесени в активно набиране на поддръжници на "Ислямска държава" и организиране на специфични и варварски нападения срещу Запада, в това число и режисирането на редица планирани терористични нападения тук във Великобритания, като атентати срещу важни публични чествания включително и през това лято", каза премиерът.

Разширяването на британската военна мисия извън Ирак повдига въпроси, тъй като се случва две години след като Камерън гласува против нанасянето на въздушни удари на територията на Сирия. От "Даунинг стрийт" заявиха, че няма да бъде публикуван пълният текст на правното оправдание на действията в Сирия от главния прокурор. Този ход напомни на споровете около правното оправдание на инвазията в Ирак през 2003 г. по време на управлението на Тони Блеър.

Някои коментатори също така повдигнаха въпроса за това дали вътрешната политика в страната не е повлияла на решението за атаката от 21 август в Рака, при която са убити британците. Правителството на Камерън поиска нов вот в Камарата на общините за широкомащабни операции в Сирия. Но вероятното избиране на Джеръми Корбан за лидер на лейбъристите, заедно с продължаващата опозиция на някои тори означава, че съгласието на депутатите с исканията на премиера не е много сигурно. С разпореждането на тези удари срещу известни бойци на "Ислямска държава", за които се твърди, че са планирали нападения във Великобритания, правителството прави по-трудно за лейбъристите да се противопоставят на широка военна кампания в Сирия, посочва още "Индипендънт".