Избягалият от затвора лидер на наркокартела Синалоа Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо, едва не е бил заловен от полицаите при автомобилна катастрофа в Табаско близо до границата на Мексико с Гватемала, пише мексиканското издание "Латин таймс".

Гусман бил откаран в болница за лечение след катастрофата в Табаско. Преди да дойдат полицаи и да го разпитат за произшествието, той настоял да бъде изписан и срещу подпис директорът на болницата в Макуспана, където се намирал, удовлетворил молбата му.

Пред медии обаче директорът на клиниката отрекъл, че подобно нещо се е случвало в лечебното заведение.

Преди броени дни се появи друг слух за съдбата на Гусман, който избяга от строго охраняван затвор в Мексико през юли, припомня в. "Кориере дела сера".

На 31 август синът на Гусман - Хесус Алфредо Гусман Саласар качил в "Туитър" снимка, на която той и баща му са седнали в ресторант.

29-годишният наследник на наркобарона обаче забравил да дезактивира геолокализацията на акаунта и под снимката се появил надписът Коста Рика. Остава висящ въпросът дали Гусман е бил в държавата Коста Рика или в град със същото име в Мексико.

САЩ, където Хоакин Гусман внасяше дрога, обяви награда от 5 милиона долара за информация за местонахождението му.

Преди няколко години Гусман беше в списъка на сп. "Форбс" на най-богатите хора в света със състояние от над 1 милиард долара.

Същевременно мексиканските власти обвиниха четирима длъжностни лица за тяхна предполагаема роля в бягството на Гусман, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Сред обвинените са двама членове на мексиканското разузнаване и двама охранители в затвора Алтиплано, откъдето Гусман избяга на 11 юли през прокопан до килията му тунел.

Гусман избяга от затвора и през 2001 г. и беше заловен едва след 13 години, през 2014 г., за да извърши второ бягство година по-късно.

Припомнете си бягството от затвора на Ел Чапо тази година във видеото: