Куклите Барби и подобните на тях са опасни за психическото здраве на децата, разкриха учени от университета в Кеймбридж. Те съветват родителите да не купуват подобни играчки, ако искат наследниците им да се развиват добре и да израснат като творчески натури, съобщава RSUTE. В частност специалистите обвиняват барбитата, които дори затъпявали малчуганите.Ако едно момиченце постоянно си играе с любимата Барби, то губи перспективи да стане успешен човек в областта на науката и техниката, уточняват те. Според изследователите Барби и подобията й значително снижават полето за реализация пред децата.

Професорът по експериментална физика в Кеймбриджкия университет Афина Доналд казва: "Играчките като куклите Барби са на практика безполезни". По думите й вместо тях момчетата и момичетата трябва да предпочетат конструктори. Именно те позволяват активно да се развиват фантазията и въображението на малките умове - детето получава възможност да представи себе си в ролята на строител или изобретател.

Подобна роля може да повиши интереса към точните науки и успеваемостта като цяло. Изследванията на учените показали, че в рекламите на играчки за момчета и момичета се наблюдават съществени лексикални различия в апелите.

Така например при момченцата се набляга на думи като "мощ" и "битка", докато при момиченцата - "магия" и "любов".

Професор Доналд обобщава, че куклите Барби приучават бъдещите жени към пасивност и в даден момент това може да провали целия им живот.