Pолята на Винету гарантира ако не световна, то със сигурност европейска слава на 32-годишния албански актьор Ник Кселилай. Той бе избран да влезе в образа на прочутия герой на Карл Май в нова тв поредица на Германия и Хърватия. Снимките вървят близо до Риека. В лентата участва и Гойко Митич, когото зрителите ще видят като бащата на Винету.

Истинското име на албанския актьор е Крешник, то обаче се оказало трудно за произнасяне извън родината му и още при първите му роли е преименуван с краткото Ник.

Роден в семейство на военни, Кселилай е трябвало да продължи семейната традиция и да стане офицер. Той е едва 12-годишен, когато баща му го изпраща в Турция, за да учи във военно училище. Строгата дисциплина обаче не е по вкуса на тийнейджъра и пет месеца по-късно той бяга без знанието на родителите си. Заминава за Италия при свои братовчеди, където за първи път му хрумва идеята, че един ден иска да стане актьор. Отказът да стане офицер му носи разправии със семейството. Баща му не му говори цяла година.

Връщайки се в Албания, Ник решава да учи право, но не е приет в университета. Един ден случайно

вижда по телевизията

реклама за курсове

по актьорско майсторство и се записва. След тримесечно обучение се прехвърля в Академията на изкуствата в Тирана. Веднага след дипломирането получава роля във филма Albanian, за който актьорът твърди, че е отворил всички врати пред него. Продукцията е албанско-германска, а с ролята си младият мъж печели поредица награди в различни международни фестивали, сред които са тези в Москва и Нюрнберг.

Още по-голяма популярност му носи участието в лентата The Sadness of Mrs. Snajdrova, който е кандидат в селекцията за най-добър чуждоезичен филм за наградите “Оскар” през 2008 г. Освен с актьорската си игра Ник впечатлява с перфектното произношение, което има на

репликите на чешки, без да има каквото и да било понятие от езика. Женската част от зрителите пък лудва по него заради сцена, в която той се появява гол под душа. Атлетичната му фигура го превръща в истинска звезда в Албания.

През 2010 г. участва в риалити шоуто “Денсинг старс” в родината си, но не успява да се класира до финала.

Както сам разказва в интервюта, филмовата индустрия в страната му не е добре развита и той търси по-широко поле за развитие. По време на филмовия фестивал

в Берлин се

запознава

с турски

режисьори,

които го канят в различни продукции. С участието си в сериалите Kayip Sehir - Lost City през 2012 г. и в Her Sevda Bir Veda през 2014 г. става изключително популярен в южната ни съседка.

Влизайки под светлините на прожекторите, той е и обект на постоянен медиен интерес, което невинаги му се нрави. Папараците непрекъснато са по петите му в опитите си да го щракнат под ръка с някоя жена. Ник Кселилай пази много ревностно личния си живот и досега не е оповестявал публично нито една своя връзка.

Жълтите издания му приписват интимни отношения с различни негови колежки, но без да публикуват никакви снимки като доказателство. Една от най-обсъжданите клюки е за връзката му с актрисата и модел Кансу Тосун. Двамата си партнират в сериала Kayip Sehir - Lost City. От снимачната площадка и партита на екипа в мрежата вървят много техни общи кадри, но двамата винаги са заобиколени с още хора. И няма нито един фотос, на който набедените за двойка да изглеждат нещо повече от приятели.

Преди време интересът към личния му живот става повод за голям скандал. Папараци успяват да го снимат на вечеря с руса красавица. Забелязал журналистите, актьорът си тръгнал сам от ресторанта, а когато го попитали коя е дамата, с която е бил на масата, той отпил от водата, която носел със себе си и се изплюл върху камерите. Тази случка е дълго дискутирана в медийното пространство.

За новата си роля на Винету, Ник се явява на прослушване. Екипът много дълго търси подходящия актьор, защото мокасините на Пиер Брис, когото албанецът наследява в този образ били твърде големи. Когато Кселилай застанал пред камерата, всички възкликнали, че най-после дългият път на търсене е приключил.