На 16 септември всички министри на околната среда ще имат уникалната възможност да се срещнат с папа Франциск. Това е едно от ключовите събития за Министерството на околната среда и водите, което бе обявено от екоминистър Ивелина Василева на работна закуска по повод 25-годишнината на Министерството на околната среда и водите. Двамата еврокомисари по околната среда и по климата също ще присъстват на срещата с папата.

Василева припомни, че преди месец папата излезе с общо послание, в което обвърза темата за устойчивото развитие с тази за бедността.

2015 г. е посветена на климата. През декември предстои да се проведе заседание в Париж по Конвенцията за климата към ООН. Очаква се да се подпише споразумение, което да задължи 194-те държави-членки на конвецията да провеждат политики и да се ангажират с конкртетни мерки относно промените на климата.

На 18 септември министър Василева ще участва в извънредно заседание на министрите на околната среда в Брюксел. Очаква се тогава да бъде формулирана обща позиция на ЕС, която ще бъде защитавана на заседанието на конвенцията.