Община Русе ще получи 7 млн. лева за Спортната зала по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Това е един от 15-те одобрени проекта от представените 26 от област Русе. Те ще бъдат финансирани с 13 620 678 лева от специалния инвестиционен фонд. Решението беше взето на вчерашното заседание на Министерски съвет.
С тези 7 милиона лева Община Русе ще купи от „Проект Русе“ останалите идеални части от подземните гаражи, а инвеститорът ще ги вложи в довършване на залата. 
Както писа „Утро“, в края на миналата година правителството отпусна 2 млн. лева, с които местната власт придоби 22,22% ид. части от подземния паркинг.
Според областния управител Венцислав Калчев зелената улица за Спортната зала ще даде възможност на братя Бобокови да реализират и друг свой проект - ремонта на бившата Музикална гимназия, която те купиха по време на областния управител Мария Димова с идеята да превърнат сградата в нумизматичен музей. Тъй като договорът за реализиране на инвестиционното намерение отдавна изтече, вчера Калчев заяви, че е провел разговор с бизнесмените, които са го уверили, че веднага след залата, Музикалната става техен приоритет. Областният управител отбеляза, че до края на 2015 година тече срокът, в който държавата може да търси обезщетение, ако в обекта не започне строителство.
От останалите 14 одобрени проекта единият е подаден от областна администрация и е за рехабилитация на републиканския път гара Бяла - Ценово на стойност 1,3 млн. лева. Този ремонт е от изключителна важност с оглед на намеренията за реконструкция на пътя Русе - Бяла.
Пари от фонда ще получат и в Борово, Бяла, Ветово и Две могили.
На Борово ще бъдат отпуснати 782 000 лева за 4 проекта. Единият предвижда реконструкция и ремонт на общинска сграда за здравеопазване и административни цели за 320 000 лева. Вторият е на стойност 150 000 лева и ще превърне автогарата в Център за младежки и културни дейности. Още 220 хил. лева ще се инвестират в благоустройство на общински терен за обособяване на спортна зала с игрище и детска площадка, а с 92 хил. лева ще се благоустрои друг терен около Младежкия център.
Бяла се класира с 2 проекта: за саниране на детска градина за 414 739 лева и за преустройство на сграда в Дом за стари хора на стойност 397 898 лева.
Във Ветово ще се реализират пристройка към сградата на Общината за 600 000 лева и удълбочаване и прочистване на над 2 км от коритото на река Бели Лом край Кривня за 308 000 лева.
Одобрени са и два проекта на Две могили. Първият предвижда да се изгради Медицински център и Център за обществена подкрепа за сумата от 531 121 лева. С 803 011 лева пък ще се реконструират градският пощад и паркът.
Сливо поле ще вземе от фонда 1,48 млн. лева за 3 проекта. Над 308 хил. лева ще се инвестират в прочистване на дере и строеж на мост в Юделник, 800 хил. лева - в ремонт и рехабилитация на два пътя, които са свързани с трасетата Русе - Силистра и Сливо поле -Кубрат. 374 135 лева ще отидат за детски площадки в детските градини в Сливо поле, Голямо Враново, Стамболово и Юделник.
Интересно е, че от всички общини в региона само Ценово и Иваново нямат одобрени проекти. Вероятно те са нямали нужната проектна готовност веднага да започнат строителството и да го приключат още тази година, коментира областният управител Калчев.
Одобрените проекти ще получат авансово 30% от сумата, а следващите плащания ще се извършат на базата на представени разходни документи. Предвидена е възможност за прекратяване на финансирането на даден проект, както и пренасочване на икономисани средства в резултат на проведените обществени поръчки към други проекти.