2 млн. лева целева субсидия за Спортната зала на Русе одобри вчера правителството. Средствата са за финансиране на неразплатените разходи за изграждане на подземни паркинги за около 1000 автомобила в централната част на града, се посочва в съобщението на Министерски съвет.
Мотивът за отпускане на средствата е, че изграждането на паркоместата е в съответствие с регионалната политика за развитие на общината.   
По този начин ще се подобрят състоянието на инфраструктурата в централната градска част, достъпът и инвестиционната среда в регион, който е икономически, културен и логистичен център.
Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет.
Целевата субсидия от 2 млн. лева е част от 9-те милиона лева, които Общината поиска от държавата още по времето на правителството на ГЕРБ, за да откупи подземните гаражи от „Проект Русе“, а парите от сделката да се вложат в довършването на залата.
Отпуснатите 2 млн. лева няма да позволят да сключим сделката сега, но са ясен ангажимент на правителството към Спортната зала на Русе и съм убеден, че тя ще бъда довършена в срок, коментира кметът Пламен Стоилов. Той заяви още, че очаква да получи текста на постановлението и придружаващ документ от Министерството на финансите, едва тогава ще може да каже кога и по какъв начин ще се реализира сделката с частния инвеститор и кога ще бъде размразено строителството. Той очаква, че съвсем скоро ще има възможност двата милиона лева да се инвестират в покриването на залата.
Пламен Стоилов се надява, че още в началото на следващата година от държавния бюджет ще бъдат отпуснати и останалите 7 млн. лева. Той не пропусна да подчертае, че вече три кабинета се ангажират със Спортната зала.
Поет е такъв ангажимент и той ще бъде изпълнен, потвърди вчера пред „Утро“ и депутатът от левицата Таньо Киряков, който активно лобира това да се случи. Впрочем всички русенски депутати използваха влиянието си, за да уверят управляващите във важността на съоръжението за развитието на града и спорта. Областият управител също даде своята подкрепа. Както е известно, Русе много се надява залата да бъде завършена през 2015 година и градът да стане домакин на европейско първенство по волейбол.