Възможно най-невероятни и немислими места приютиха изкуство и самият декор стана част от изкуството, вписвайки се в творбите на 13-те автори от тазгодишното издание на арт симпозиума на Природен парк „Русенски Лом“. Струва ми се, че в сравнение с предишни издания в тазгодишната „Ломея“ се бяха събрали много автори, които сами имат екологично мислене и нагласи, коментира директорът на природния парк Цонка Христова. 
Темата „Пазачът на лешояда“ беше провокирала художниците да тръгнат по различни артистични пътеки. Една е извела Орфей Миндов до картина, колажирала телена мрежа, пясък, перца, листа. По друга е тръгнала русенската художничка Красимира Кирилова, която е наситила платната си с топли багри в предчувствие на есен. Мариета Голомехова е преборила законите на физиката и е опряла огромен камък върху кутрето на нежна бяла ръка. Бланка Алонсо Видал изпробва свежестта на сетивата, като преминава пипнешком през названия като „сянка“, „сексуалност“, „дух“ и ги подрежда като тухлички в една от нисовските пещери. Подредени запалени свещички в друга пещерна зала, листа, подредени като спирала също очертават вдъхновения, получени в Поломието. Червен стол е покачен на един от металните стълбове по пътеката, която отвежда към пещерата с модернистичната творба на Мая Йоцова. Една единствена от работите - на Димитър Грозданов - е „открила“ същинския лешояд, но само с контури и в полет, който отключва разнообразни асоциации. 
В събота участниците в симпозиума и десетките техни приятели и почитатели на изкуството и екологията пуснаха на воля три птици вертушки. А след това всички заедно пребродиха зелените пътеки, откривайки „вградените“ в природата на Поломието творби на авторите от „Ломея“. От снощи те са наредени в голямата зала в Художествената галерия, където могат да ги видят всички русенци, без да се налага да се изброждат обрасли с храсти и трънаци зелени пространства.