Кметът на Букурещ Сорин Опреску бе задържан нощес по подозрение, че е получил подкуп от 25 000 евро от ръководител на едно от подразделенията на столичната администрация, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от Националното антикорупционно управление.

Прокурори извършват обиски в кметството, в администрацията на градските гробища, а също в офисите на редица компании, както и в квартири в Букурещ, Бъкау, Калараш и Илфов..

В разследването са включени спецслужбите и жандармерията. Спорен информациите днес кметът на Букурещ ще се яви пред съда, като прокурорите ще настояват за мярка задържане под стража.

Опреску, който е на 64 г., е кмет на Букурещ вече седем години. Преди бе член на една от партиите от управляващата коалиция – социалдемократическата – но я напусна, за да се кандидатира за кметския пост като независим.

През последните две години по обвинения в корупция и други подобни престъпления в Румъния бяха осъдени бившият премиер на страната Адриан Нъстасе, десетки министри, висши функционери и бизнесмени. Започна разследване по обвинение в корупция и срещу сегашния министър-председател Виктор Понта. Бяха арестувани брат, племенник и зет на бившия президент Траян Бъсеску.