"Помня контрабандиста, който ни взе, представи ни на един турчин и ние се качихме в лодката. Бяхме 13 души, включително лодкарят. Пътувахме от около четири или пет минути, когато той каза, че вълните са много високи, скочи от лодката във водата и избяга. Опитах се да направлявам лодката, но една висока вълна я преобърна. Това е, което се случи. Опитах се да хвана децата и съпругата ми, но нямаше надежда. Един по един те умряха."

Това разказа пред журналисти в Сирия бащата на 3-годишния Айлян, чието телце бе изхвърлено на брега край турския курорт Бодрум.

"Моите деца бяха най-красивите на света. Има ли някой, за когото децата му да не са най-скъпоценното нещо? Моите деца бяха удивителни. Събуждаха ме всяка сутрин, за да си играем. Какво по-красиво от това? Всичко си отиде. Сега бих искал да седя до гроба на семейството си и да облекча болката, която чувствам", сподели Абдуллах Курди.

Съпругата му Рехан и двете му момченца - Айлян (3 г.) и Галип (5 г.) се удавиха при опита на семейството да достигне бреговете на Гърция и да избягат от Кобани (Сирия) при роднини в Канада.

От граничния турски град Суруч (окръг Шанлъурфа) тази сутрин потегли конвой от коли с ковчезите на тримата към град Кобане, Северна Сирия.

Абдуллах Курди пристигна в Кобане с конвоя, съпровождан от турски депутати, информира Асошиейтед прес.

Семейството е платило близо 5000 евро, за да бъде превозено, на контрабандист, който ги е изоставил.

След трагедията турските власти арестуваха няколко души по обвинение в трафик на хора.