Европа е изправена пред бежанска криза, а не пред приток на имигранти”, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, като призова за „масови съвместни усилия” за справяне с проблема.

„Това преди всичко е бежанска криза, а не на явлението миграция”, каза Гутериш в Женева. „Повечето от пристигащите в Гърция са хора, идващи от конфликтни зони от Сирия, Ирак и Афганистан, те бягат, за да спасят живота си.

Според Върховния комисар Европа не е успяла да намери общ отговор на кризата и това е довело до страдание за хората. Повече от 2,6 хиляди души са загинали, докато се опитвали да стигнем до Стария свят през Средиземно море. Тези, които успяха да достигнат до бреговете на Европа, са изправени пред "хаос, унижение и заплахи по границите на държавите и по пътя си", каза той. "Това положение изисква мащабно съвместно усилие, което е невъзможно при сегашния фрагментарен подход”, обясни Гутериш.

Той призова да не се забравя, че "всички държави имат задължения по отношение на бежанците в съответствие с международното право." Правата и достойнството на тези хора трябва да бъдат напълно спазвани, независимо от техния статут”, заяви комисарят .