След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на все още много ниска инфлация в еврозоната и въпреки сигналите за продължаващо постепенно възстановяване на икономиката в региона. Решението на банката беше напълно очаквано от участниците на финансовите пазари.Централната банка остави без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.

На заседанието на 4-ти септември 2014-а година Централната банка понижи основната репо лихва до рекордно дъно от 0,05% (най-ниско ниво на основната лихва от старта на еврозоната през 1999-а година). Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Тогава банката понижи допълнително и въведената в началото на миналия юни отрицателна депозитна лихва до -0,2%. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. 

ЕЦБ въведе през юни 2014-а година тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

В началото на миналия септември ЕЦБ понижи и пределната заемна (кредитна) лихва до рекордно дъно от 0,3%.

През март тази година ЕЦБ също така стартира мащабна по размер програма за "количествени облекчения" чрез покупки на еврооблигации за около 60 млрд. евро на месец, като тази програма трябва да продължи до септември 2016-а година.