Едва 1% от завършилите специалности с педагогически профил остават да работят в България. В системата не достигат 2000 учители и около 1000 възпитатели. Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Съюза на българските учители.Според нея, най-тревожна е липсата на учители по приридо-математическите дисциплини. Няма математици, информатици, физици и биолози. Търсят се около 500 такива учители. Това е фатално.

Синдикалната лидерка обясни, че системата на образованието страда от липса на финансиране:

„Учителските заплати и заплатите на училищния персонал са изключително ниски. До 2017 година поискахме поетапно увеличаване на възнагражденията за педагозите и затова от 1-ви октомври ще има увеличение на заплатите на целия персонал в училищата и детските градини с тези 20 млн., което е средно 9,2%.”, допълни Такева

Тя бе категорична, че началната работна заплата за младите учители не може да бъде по-ниска от 600 лева, а в момента е 530 лева. Механизмът ще заработи чрез увеличаване на единните разходни стандарти по видове учебни заведения и тези 20 млн. лева ще бъдат прехвърлени в бюджет 2016 година.

Такева поиска процентът от БВП, давани за средно и висше образование да бъде по-малко от 4,3% от бюджета за 2016 година.
Тя заяви още, че засега няма индикации за протестни действия сред учители: Есента или зимата може да се създаде такава ситуация, но сега трябва да се съсредоточим за откриването на учебната година.