Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че кризата с имигрантите е германски, а не европейски проблем, като защити работата на правителството си срещу вълната от хиляди бежанци, които заливат страната му.

„Проблемът не е европейски проблем, проблемът е германски”, каза Орбан по време на пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел.

"Никой не иска да остане в Унгария, нито в Словакия, нито в Полша, нито в Естония. Всички искат да отидат в Германия. Нашата работа е просто да ги регистрираме”, обясни той.

Коментарите на премиера идват, след като стотици бежанци протестираха на главната международна гара в Будапеща, която се превърна в най-горещата точка за хората, опитващи се да стигнат Западна Европа през Унгария.

„Ние имаме ясни регламенти на европейско ниво. Германският канцлер Ангела Меркел вчера каза, че никой не може да напусне Унгария, без да бъде регистриран”, посочи той. „Ако канцлерът настоява да ги регистрираме, ние ще го направим, защото е задължително”, каза Орбан.

Той е заема твърда линия относно имигрантската криза, обхванала Европа, отказвайки да приеме плана на ЕС за задължителните квоти за лица, търсещи убежище. Страната изгради бодлива ограда по границата със Сърбия в опит да спре наплива. Оградата намали потока към Унгария, която е ключов момент за десетки хиляди имигранти, влизащи в ЕС. 50 000 души са пристигнали в страната само през август.

Междувременно стана ясно, че унгарският парламент може да приеме още тази седмица по-голяма част от законодателните промени, целящи да ограничат притока на имигранти като по този начин броят на нелегални преминавания на границата може да бъде сведен до нула до средата на месеца.

„Основният призив на ЕС към имигрантите трябва да бъде „Моля, не идвайте”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на пресконференция в Брюксел.

"Ние трябва да изпратим ясно послание, казващо „не идвайте, не пресичайте границата, защото е опасно. Това е единствената справедлива и морална позиция”, заяви Орбан.

„Трябва да им кажем: „Останете в Турция, останете в Сърбия – това са безопасни страни, ако бягате от войната”, каза Орбан.

Думите му бяха в рязък дисонанс с Брюксел, където целия политически дискурс е изграден върху необходимостта от прием на максимален брой бежанци в Европейския съюз.

Той заяви още, че населението на Европа е уплашено от неспособността на европейските лидери да се справят с миграционната криза.

„Населението е уплашено от неспособността на европейските лидери да гарантира ефективното уреждане на кризата”, каза Орбан, като посочи, че бежанската криза е проблем на Германия, а не на Европа.

Орбан проведе разговори с главата на ЕК Жан-Клод Юнкер и с президента на Европейския съвет Доналд Туск, който по-рано предупреди, че разцеплението между страните заплашва намирането на общ отговор. Според Туск страните членки на ЕС трябва да си разпределят 100 000 бежанци, за да облекчат натиска от миграционната вълна по границите на страните.

„Приемането на повече бежанци е важен жест на истинска солидарност. Справедливото разпределение на най-малко 100 000 бежанци сред страните от ЕС е това, от което в действителност се нуждаем”, заяви Туск на пресконференция с Орбан.

Туск каза още, че "не всеки е фен на действията на Унгария, но едно нещо е ясно Унгария предприема действия, за да защити границите на ЕС."

В същото време той предупреди, че би било непростимо, ако Европа се раздели на застъпници на ограниченията, символизирани от унгарската ограда и застъпниците на безрезервната откритост.

Лидерите на ЕС отхвърлиха задължителните квоти за преразпределението на бежанци, като се съгласиха на постигнатото на срещата през юли договаряне за доброволно разпределение на 32 000 души от Сирия и Еритрея. Този брой е по-нисък от определения от ЕК през май брой от 40 000 души.

Шулц предупреди също, че 28-те страни членки трябва да действат като едно цяло. „Европейската идея е за солидарност. Това, което виждаме в момента е егоизъм и това е реална заплаха за ЕС", каза той.