Рядко астрономическо явление - пълно затъмнение на Супер Луна, ще бъде наблюдавано в повечето части на Земята на 27 септември. Както отбелязва НАСА , за последен път това се е случило през 1982 г., а след това ще се повтори отново чак през 2033 година.

Астрономите неофициално дават на пълната Луна определението "Супер" - когато тя се намира в перигей, тоест на най-близко разстояние от Земята. В резултат на определеното разположение на небесните тела в Слънчевата система през тази година този момент съвпада с пълното лунно затъмнение.

Да се види пълното затъмнение на Луната ще бъде възможно на цялата територия на Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Западна Азия и източната част на Тихия океан. Този път гледката ще бъде особено впечатляваща, тъй като Супер Луната ще бъде 14% по-голяма и 30 процента по-ярка от обикновено. Това се дължи на факта, че естественият спътник се върти не в кръгова, а в елиптична орбита около нашата планета, отдалечавайки се от нея на 405 600 км и се приближава в перигей на 363 700 км. Средната разстоянието от Земята до Луната е 384 600 километра.