Бременна жена с пневмония е починала в болницата в Силистра. Д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на здравното заведениеа каза, че жената в 30-та гестационна седмица бременност е постъпила в събота с установена в доболнична помощ пневмония, вероятно след грип. Очакват се резултатите от пробите, изпратени за изследване в София.
Болната е приета в средно увредено състояние. От неделя на фона на сериозно антибиотично лечение, включително противовирусни препарати, е започнало влошаване. Жената е била приведена в ОАИЛ, късно следобед в понеделник се е наложило да бъде включена на изкуствена белодробна вентилация, заради бързо задълбочаващата се дихателна недостатъчност и влошаване на състоянието й с часове. Извикан е и консултант от Варна, който е потвърдил диагнозата и лечението, но лекарите не са могли да се преборят за живота на пациентката. Установена е тежка хеморагична двустранна пневмония, която се развива бързо, за няколко дни, на фона на лечение.

В област Силистра не е обявявана грипна епидемия, защото не е достигната съответната заболеваемост. Д-р Даниела Костадинова посочи, че още през декември белодробното отделение на болницата в Силистра е било препълнено, както и детското. „Прави впечатление, че заболяването започва агресивно, с усложнения - или тежки бронхити, или пневмонии. Още преди Нова година белодробното отделение бе препълнено, с допълнителни легла и към момента е така. Случаят с починалата бременна жена е много тежък, сигурна съм, че сме направили всичко, по правилата, но пневмонията беше със скоротечно протичане”, каза тя. Съпругът на пациентката също е болен, но той е в добро физическо състояние, посочи още д-р Костадинова. „Той е започнал с висока температура, но се справя по-добре, въпреки че при него е констатирана по-рано пневмония”, каза д-р Костадинова.