Младежкият национален отбор по футбол води подготовка в Русе за европейската квалификация на 4 септември срещу Румъния в Търгу Муреш. Селекционер на тима е бившият треньор на „Черноморец“ /Бс/, „Родопа“, „Чавдар“ /Бяла Слатина/, „Левски“ и „Калиакра“ Антони Здравков. Като играч на „Левски“ той има 225 мача и 16 гола. Здравков бе любезен да даде вчера интервю за читателите на „Утро“.

- Г-н Здравков, откога не сте идвал в Русе?
- През 1998 година гостувахме с „Левски“ за шампионатен мач срещу „Раковски“. Преди няколко години пък бях треньор на „Калиакра“. Тогава се срещнахме с „Дунав“. Иначе майка ми е голяма приятелка с бившата русенска лекоатлетка Ирина Коджабашева.
- Как върви лагерът?
- Условията на стадион „Аристон“ са добри. Добър е и хотелът, в който сме отседнали. Председателят на областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс ни помага много в организацията на лагера, за което му благодаря.
- В селекцията ви има едно русенско момче - Георги Минчев от „Литекс“. Какво е вашето мнение за него?
- Георги е с добри качества за централен нападател. В „Литекс“ играе за втория отбор, а наскоро бе контузен. Като че ли му липсва малко повече самочувствие. Иначе излиза на терена с голямо желание. Щом съм го повикал, значи му вярвам.
- Как в бедната откъм избор футболна България се селектира младежки национален отбор?
- Трудно, доста трудно! Талантливите момчета са факт. Проблемът е, че играят много малко за мъжките отбори. С новото правило за задължителен футболист до 21 години във всеки тим от мачовете в „А“ група картинката стана малко по-положителна. Един футболист трябва да играе, за да се развива. Ето, в плановете ми влизаха халфовете на ЦСКА Радой Божилов и Петър Витанов, но и двамата не намират място в мъжкия състав. Това ме озадачава. Освен това днешните момчета като че ли узряват по-бавно за разлика от играчите от моето поколение.
- Какво мислите за формата на „А“ група с 10 отбора?
- 16 тима в елита и „Б“ група са най-добрата формула, но пък разходите при участие в „А“ група са сериозни. Проблемът е кой клуб може да издържи във финансов план. 
- Пропада ли българският футбол?
- Бих казал по-скоро, че е в застой. Не мога да отрека, че се работи, но резултатите все още не са добри. 
- Не се ли допуска груба грешка с привличането на толкова много чужденци?
- Чужденците заемат местата на младите български играчи и не им дават възможност да се развиват. Повечето футболисти извън България не са по-добри от нашите. Щом един чужденец е съгласен да играе за заплата от 3 000 евро, вероятно си дава сметка, че не е чак такава голяма звезда. Вярно, има и добри чужденци. Според мене клубовете трябва да се самоограничават в политиката за привличане на чуждестранни попълнения. Това ще е за доброто на българския футбол. 
- Кои са фаворитите за титлата в „А“ група?
- Борбата за първото място ще е между „Лудогорец“ и „Литекс“.
- Какво става в любимия ви „Левски“?
- Там сега се работи изключително по изчистване на редица финансови задължения и по тази причина се обръща по-малко внимание на селекцията.
- Знаете ли, че „Дунав“ е на първо място в „Б“ група?
- Разбира се. Русе е важен футболен център и тази лидерска позиция означава, че се работи в правилна посока. Освен това разбрах, че домакинските мачове вървят пред многобройна публика. Това е чудесно! Дано отборът продължи по същия начин и през пролетта, защото имам спомени как „Дунав“ не се справя толкова добре през втория полусезон. Разбира се, говоря за миналото. На „Дунав“ му отива да е отбор от „А“ група.  
- Дано младежките национали се върнат с добър резултат от мача в Румъния!
- Благодаря! Поздрави на всички футболни фенове от Русе!