94 пътници от цял свят ще спрат днес в Русе с легендарния „Ориент Експрес“ на път за Истанбул. Най-много са американците, останалите са от Белгия, Холандия, Франция, Великобритания, Швейцария, Канада, Австралия, Аржентина, Парагвай, Китай и Южна Африка. Обслужващият персонал е от 45 човека от Италия, Франция, Австралия и Полша.
Прочутият влак от книгата на Атага Кристи, който всяка година прекосява Европа със заможни романтици на борда, ще спре на Централна гара в 13.05 часа. В композицията са включени 15 вагона, 10 от които спални, два вагон-ресторанта, бар, вагон за забавления. След смяна на дизеловия локомотив с електрически и зареждане с вода композицията ще отпътува в 13.50 часа за Варна. Оттам ще продължи за Истанбул, където след смяна на пасажерите ще се върне в Русе на 5 септември сутринта и после ще отпътува за Париж.
Тази година „Ориент Експрес“ за първи път от 1997-а насам идва с толкова много пътници. Досега в комфортния влак са пътували по 70-75 човека от няколко континента. Този път пътниците са от цял свят.