Заместник-министърът на отбраната Неджми Али посрещна на летище София вчера първата част военнослужещи от 25-ия контингент на Въоръжените сили, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, съобщиха от МО.

По време на мисията те изпълниха успешно всички поставени им задачи - денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, тактически и съвместни оперативни центрове. Изпълняваха също механизирани и пеши патрули, проверки на моторни превозни средства и пешеходци, обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, оказване на медицинска помощ.

25-и контингент от Въоръжените сили на Република България е в състав - национален команден елемент, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, 1-ви екип от съветници, 2-ри екип от съветници, 3-ти екип от съветници, 4-ти екип от съветници, военнополицейско формирование, щабни офицери и медицински екип. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар, е подполковник Тихомир Димчев.

На посрещането присъстваха командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и бригаден генерал Любчо Тодоров, командир на 2-ра механизирана бригада.