Ръководствата на СДС и ДБГ изразяваме категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС – да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на блока за местните избори с неистини, представени пред медиите.

С тези думи започва общата позиция на ръководства на Съюза на демократичните сили (СДС) и Движение „България на гражданите” (ДБГ), само няколко часа, след като Радан Кънев (ДСБ), заедно с Николай Ненчев (БЗНС) и Корман Исмаилов (НПСД) обявиха, че са постигнали съгласие да се явят заедно на местните избори.

„На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в Реформаторския блок. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии”, заявяват от ръководствата на партиите на Меглена Кунева и на Божидар Лукарски.

„От ДБГ поискахме единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още 6 пъти различни форуми на ДБГ официално потвърдиха тази политическа позиция. Съюзът на демократичните сили на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г.

Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани”, се казва още в позицията на двете партии.

За утре, 31 август, са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране, добавят от ДБГ и СДС.

„Ходът на партньорите ни обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите ни. Считаме, че приоритетите на националната политика, в която участваме като управляващи партии, изисква изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции. Призоваваме партньорите ни от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията”, се казва още в общата позиция на ДБГ и СДС.