Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поиска от НОИ да се осигури възможност за проверка дали пристигналият пациент е пенсионер.

Мярката е необходима, защото от тази година оттеглилите се в почивка българи плащат само 1 лев от потребителската такса за посещение при семейния лекар или специалист, а не 2,90 лв. като останалите осигурени, пише "Труд".

"В момента можем само да попитаме дали болният е пенсионер, а отговорът му да се окаже, че не е верен. Не можем да разчитаме на голи уверения. А като върнем пациента за пенсионното решение, се стига до напрежения и скандали в кабинета", разказаха лични лекари.

"Няма как да разберем и ако някой е първа или втора категория труд и затова е пенсиониран по-млад, съответно има правото само на 1 лев такса. Други българи имат навършена възраст за пенсия, но нямат нужния стаж или са работили съвсем малко", посочи и д-р Виктория Чобанова, секретар на сдружението. Тя и колегите настояват да се намери механизъм, по който лесно да става ясно кои групи пенсионери имат право на по-евтината тарифа. Джипитата предлагат както се проверява здравноосигурителният статус и дали болният е с прекъснати пациентски права, да има справка и за социалния му статус.

"НОИ е получил писмото на сдружението на общопрактикуващите лекари", потвърдиха вчера от института. Тепърва ще има произнасяне по проблема.