40 000 са болните от анорексия и булимия у нас по данни на НСИ и СЗО като 20% от тях умират. Болестта, установена навреме, се лекува, у нас има добри специалисти. Важно е родителите да наблюдават децата си и да не се страхуват да ги консултират с психиатър, съобщи БНР.„28 специалисти изготвят Национална програма за хранителните разстройства по препоръка на МЗ”, казва Росица Камараш - изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България ", чиято мисия е профилактика, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства.

Тя посочи, че до края на октомври трябва да е готова нормативната база и след това ще се работи по Националната програма за хранителните разстройства. Децата с такива проблеми, особено в елитните езикови гимназии, са много.

Лекари-психиатри твърдят, че най-много деца отиват при тях от езиковите гимназии, от напрежението и стреса. Голямата битка между самите ученици за бележки и за знания там наистина е голяма. И това съответно води до психическо изтощение.

Стресът и връзката родител - дете се оказват най-важните фактори за отключването на анорексията и на булимията. Анорексията се лекува мулитидисциплинарно, а лечението трябва да започне веднага, когато родителят забележи, че детето е по-агресивно, храни се отделно, прекалява с фитнеса. Сериозен е и проблемът с булимията, която по-трудно се забелязва от родителите:

Експертите препоръчват на родителите, особено на тези на първокласници и на осмокласници, да им направят профилактични прегледи на очите и ортопедични прегледи, които също могат да наведат към по-задълбочено изследване за анорексия и булимия.