35-годишният Янко Борисов от пловдивското Ново село, който предизвика зверско меле край Садово в събота вечерта, лъхал и на алкохол. Неправоспособният водач блъсна с БМВ-то си фолксваген, в който загинаха двама софиянци. А други трима турски гастарбайтери бяха ранени. Шофьорът на голфа Слави Коларски /44 г./ и спътникът му - 46-годишният Асен Белоконски, издъхнаха на място.

След като БМВ-то ги ударило при опит за изпреварване, голфът започнал да се преобръща и навлязъл в насрещното движение. На 10-12 метра от въртящия се фолксваген идвал мерцедес с немска регистрация, в която пътувало турско семейство гастърбайтери. Ударът бил неизбежен. Най-пострадала със 7 счупени ребра е Оузхан Тарладжъ, съпруга на водача на мерцедеса Хасан. Техният 20-годишен син Серджан също е ранен, изтъкна пред пловдивския окръжен съд прокурорът Георги Димитров.

След кървавия инцидент виновникът за произшествието Янко изтеглил БМВ-то си 200 метра напред и го спрял в страни до едни храсти, оставяйки трупове след себе си. Отишъл в района на Кемера край Пловдив при свой роднина на име Васил Бъчваров да търси помощ. "Видя ми се малко пиян, лъхаше на алкохол", заявил Бъчваров пред разследващите. По-късно Янко Борисов се прибрал в Ново село и казал на брат си Ангел :"Отивай прибирай колата, защото я ударих в едно дърво".

"На мястото на катастрофата пристигат линейка, пожарна и полицаи. До този момент разследващите не са знаели, че има трети автомобил, предизвикал инцидента", изтъкна прокурорът. Едва на следващият ден, неделя, 35-годишният неправоспособен водач бил издирен и задържан. Според обвинението той съзнателно е изчезнал, за да избегне въздействието на алкохола. Справка на "Пътна полиция" показва, че Янко никога не е имал шофьорска книжка. Въпреки това на 3 юли т.г. той си докарал БМВ-то от Германия, където работел.

"Такива самонадеяни хора не зачитат правовия ред, укриват се и замитат следи. Спрямо тях мярката трябва да е една - постоянен арест", пледира прокурорът.

Трима адвокати браниха в съда 35-годишния джигит. "Избягал е, защото се е уплашил, тъй като не е бил правоспособен шофьор", изтъкна един от защитниците. Преди това каза, че било възможно клиентът му да не е ударил фолксвагена, а да се е блъснал на друго място в някое дърво.

Адвокат Славчо Николов пък определи укриването на 35-годишния си подзащитен като "необяснима детинска постъпка". А адвокат Димитър Будаков направо заяви: "Журналистите направиха фурор от катастрофите напоследък, с което влияят на правосъдието".

Съдия Веселин Ганев остави за постоянно в ареста 35-годишният Борисов с аргумента, че може да се укрие и да извърши друго престъпление. Определението подлежи на обжалване на 3 септември.